Tröskan som går på gas
Världens första gasdrivna skördetröska går inte bara på rysk naturgas. Med en liten ombyggnation går den också att köra på biogas.
Det är det företaget Gomselmash, med bas i Belarus, som har tagit fram en skördetröska som är byggd från grunden för att köras på naturgas. Motorn är utvecklad tillsammans med Cummins och ger 350 hästkrafter. Den är godkänd för avgaskraven i steg 5 och klarar det utan vare sig adblue eller några partikelfilter.
De åtta tryckbehållarna för gasen, på totalt 1 800 liter, sitter gömda bakom skyddsplåtarna.
– Det räcker för 8-10 timmars körtid, säger Alexander Gaiduk på företaget.
Finns främst i öst
Företaget är gammalt och har länge byggt lantbruksmaskiner. I produktprogrammet finns tröskor från 150-500 hästkrafter och man bygger omkring 3 000 maskiner per år. Marknaden finns främst i Ryssland, Belarus, Ukraina och Kazakstan.
Den grundläggande orsaken till att man utvecklat en gasdriven variant är ekonomi.
– I Ryssland är naturgasen billig och populär. Gasen har halva priset jämfört med diesel, säger Alexander Gaiduk.
Redo för andra storlekar
Just nu håller företaget också på att utveckla en modell för flytande naturgas. Fördelen med det är att mera bränsle kan tas med. Om efterfrågan kommer är man också redo att bygga gaströskor även i andra storlekar.
Vad gäller själva tröskan, som visades upp under årets upplaga av Agritechnica i Tyskland, så har den två tröskningscylindrar och fem halmskakare. Spannmålstanken rymmer 9 000 liter. Skärbord finns på mellan 6 och 9,2 meters bredd.
Under Agritechnica fick man en hel del respons, berättar Alexander Gaiduk. Men han märker också att Gomselmash, trots att företaget är en sådan stor aktör på sin hemmamarknad, är nästan ett helt okänt märke i västra Europa.
Kan justeras för biogas
Att maskinen förhållandevis lätt går att justeras för att köras på biogas kan vara en väg in på marknaden i väst.
– Vi har bland annat haft besök av ett företag från Litauen som gör sin egen biogas och vill köra alla sina maskiner på det. Det är en liten marknad, men kanske är det framtiden?
ATL har tidigare skrivit om tröskan när den första prototypen var på fälttest.