Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 juli

  Här får lantbrukare skörda foder

  Den extrema torkan i stora delar av Sverige har för djurägarna lett till en jakt på foder på både vanliga och ovanliga ställen.

  – Jag har varit och slagit på bitar som jag aldrig sett tidigare, säger Nils-Erik Lind bonde söder om Linköping.

   Nils-Erik slår det högvuxna gräset bortom ett av Västerbybanans utslag.
  Nils-Erik slår det högvuxna gräset bortom ett av Västerbybanans utslag. FOTO: Thomas Adolfsén

  På många av landets många golfklubbar finns ytor som inte är i aktivt spel med oslaget gräs. Dessa slås nu för att bli foder.

  – Jag har ett svagt minne av att när jag var liten att de slagits efter det har det varit hästbeten och de sista tio-femton åren har det stått för fäfot. Varje bal man får ihop är guld värd och gränsen för vad man anser vara fodervärde flyttas fram, säger Nils-Erik Lind som arrenderar två gårdar söder om Linköping och har både köttdjur och mjölkkor.

  Hur kom du på idén att fråga golfbanorna?

  – När jag gick på Vretaskolan för fjorton-femton år sedan hade jag en klasskompis som på somrarna var iväg och skördade på golfbanor och körde bort bal. Nils-Erik har letat foder ända sedan man såg att förstaskörden inte blev som den skulle. Eftersom skörden föregående år varit en besvikelse var det i år man skulle bygga på lite lager.

   Nils-Erik hoppas få ihop mellan 60-80 balar på de 15-18 hektar stora skiften.
  Nils-Erik hoppas få ihop mellan 60-80 balar på de 15-18 hektar stora skiften. FOTO: Thomas Adolfsén

  Hur mycket räknar du med att kunna skörda här?

  – Min uppskattning är att de här skiftena är mellan 15 och 18 hektar, mellan 60 och 80 bal hoppas jag på. Det hade inte gjort ont. Men bara för att Nils-Erik var först att ringa golfbanorna roffar han inte åt sig allt foder utan delar med sig till sina grannar.

  – Man måste ju vara på god fot med sina grannar. Det är inte bara vi son har kris det är ju alla och det är svårt att veta exakt på balen var man ska ligga för att vara i hamn.

  Vi befinner oss på golfbanan i Västerby som tidigare var en skogs och lantbruksskola.

  – Här kan man ju se att det är ju gammal åkermark och har varit en rätt stor gård här så jag kan ändå tycka att det är lite skönt att se att de kan ge lite tillbaka när de tar åkermark och gör golfbana av. Men jag är jättetacksam över huvudtaget, säger Nils-Erik Lind.

   Nils-Erik slår det högvuxna gräset bortom ett av Västerbybanans utslag.
  Nils-Erik slår det högvuxna gräset bortom ett av Västerbybanans utslag. FOTO: Thomas Adolfsén

  Tog hö vid E4:an

  Anders Karlsson driver Ekeby Gård i Tystberga med entreprenad, jordbruk och uppfödning av travhästar. Han blev kontaktad av Mattias Karlsson på JK Skog och Maskingrävning som är underentreprenörer åt Svevia.

  – De brukar ju bara pusta ner ytorna, men han hade ju följt debatten och fick idén att ta till vara på gräset istället och undrade om jag kunde hjälpa honom. Man skördade i Gunsbacken i Nyköping, på tårtbitarna som bildas vid av och på farterna till E4:an.

  – Det blev ju nästan kö på motorvägen då folk saktade in för att titta, säger Anders och skrattar. Nu har vi ju banat väg för nästa år för även om vi då får en bra skörd så ska vi bärga foder även nästa år på samma ytor.

  Anders besiktigade ytorna innan och då det varit vägstädning endast tio dagar innan fanns det väldigt lite skräp i gräset. Annars är det en synpunkt som man fått. Normalt sett skördar han och säljer väldigt mycket foder men det har han inte på långa vägar kunnat göra i år endast till stamkunderna.

  – Det blev 55 balar eller 27 ton som gick till en köttbonde så det var värt insatsen. Det räddar ju en sex-sju liv på ett år.

  Sveaskog upplåter mark

  Även till Sveaskog som är en stor markägare har upplåtit mark till beten och till skörd.

  – Det stämmer bra det, säger Klara Tibblin som är fastighetsansvarig i östra Götaland. Det är framförallt markerna som är svårbrukade tidigare år, som är blöta. De bättre jordbruksmarkerna är ju i regel redan utarrenderade. Men det finns en del marker som bönder och hästägare har letat reda på.

  Hon uppger att intresset för dessa marker har varit jättestort framförallt på östsidan, Oskarshamnstrakten och ned mot Kalmar. Många har hört av sig till bolaget och när de förstod omfattningen gick de ut på Facebook och hemsidan med att det gick bra att kontakta dem.

  – På mitt område som jag handlägger handlar det uppskattningsvis om runt 60 hektar, mest beten men på en del marker har man först skördat balar och sedan släppt djuren på bete.

  LÄS OCKSÅ: Foderbrist får försvaret att ställa uppLÄS OCKSÅ: Statligt stöd till torkdrabbade bönder

  Till toppen