Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 februari

  Gödselpriserna har skjutit i höjden

  Gödselpriserna har skjutit i höjden sedan nyår. Prisökningen drivs av högre grödpriser, högre produktionskostnader och minskad export från Kina.

   ”Har man inte köpt nu så är det bara att ta telefonen och ringa och ta in priser och klippa till. Det kommer inte att bli billigare”, säger Anders Pålsson på Hir Skåne (arkivbild).
  ”Har man inte köpt nu så är det bara att ta telefonen och ringa och ta in priser och klippa till. Det kommer inte att bli billigare”, säger Anders Pålsson på Hir Skåne (arkivbild). FOTO: Terje Bendiksby/TT

  Efter en prismässigt ganska stillsam period vaknade gödselpriserna till liv efter helgerna och gjorde ett språng uppåt.

  Priserna på urea, världens mest använda gödselmedel, har gått från 255 till nästan 380 dollar per ton (urea februari 2021 fob Egypten) på cirka två månader. 

  – Den låg runt 260 dollar per ton rätt länge, det hände inte mycket. Men när majs-, soja och även vetepriserna började ticka uppåt så började den stiga. Sedan tog den ett rejält skutt när spannmålspriserna exploderade i början av januari efter att USDA-rapporten skar ned lagren på majs i USA, säger Anders Pålsson, marknadsbevakare på HIR Skåne.

   Marknadsrådgivare Anders Pålsson på HIR Skåne
  Marknadsrådgivare Anders Pålsson på HIR Skåne FOTO: Malin Eborn

  De höga priserna på majs och soja i världen triggar en ökad odling och mer insatser i odlingen vilket leder till en högre efterfrågan på gödsel. Samtidigt har priserna på naturgas, som används i framställningen av mineralgödsel, stigit.

  Ytterligare en orsak till att urea-priserna gått upp är en minskad export från Kina.

  – De har minskat sin export av urea av flera skäl, men framför allt för att det har varit kallt så de inte har kunnat lägga sina energiresurser på att producera urea och exportera den. Dessutom har det varit en stor efterfrågan inte minst från Indien, säger Johannes Åkerblom, chef för växtodling på Lantmännen.

   Johannes Åkerblom, spannmålsinköpare på Lantmännen.
  Johannes Åkerblom, spannmålsinköpare på Lantmännen. FOTO: Malin Eborn

  Prisuppgången märks även på gödselmedlen som säljs till svenska lantbrukare, om än med viss fördröjning i vissa fall.

  – Det finns en viss buffrande förmåga om det är så att man har köpt på sig till tidigare priser, så man inte behöver höja i samma takt. Men de här nya inköpspriserna som vi har blivit frontade av våra leverantörer behöver vi spegla vidare mot våra kunder, säger Johannes Åkerblom.

  Ingen nedgång i sikte

  Med facit i hand var det väldigt fördelaktigt att köpa gödsel i somras. Enligt Johannes Åkerblom har priserna på vanliga gödselmedel gått upp med i storleksordningen 80 öre per kilo sedan dess. Tillfället gick inte obemärkt förbi, utan många lantbrukare köpte gödsel tidigt av Lantmännen.

  – Det var betydligt lägre priser i starten än vi har haft de senaste åren och mycket gödsel såldes tidigt i somras. Lantbrukarna har överlag köpt stora volymer och köpt dem tidigare än för ett år sedan. Vi är långt före föregående år i försäljning. Och redan föregående år var det en tidig orderläggning.

  Även på Svenska Foder köpte många lantbrukare i somras, men det var enligt Johanna Öwall, ansvarig för växt, i linje med hur det har sett ut de senaste åren. Det är också en del av deras kunder som har varit avvaktande med sina inköp, vilket hon menar kan förklaras av att gödselpriserna gick ned efter nyår förra året.

   Johanna Öwall, Svenska Foder.
  Johanna Öwall, Svenska Foder. FOTO: Svenska foder

  Varken Johannes Åkerblom, Johanna Öwall eller Anders Pålsson ser någon nedgång i sikte när det gäller gödselpriserna, tvärtom.

  – Har man inte köpt nu så är det bara att ta telefonen och ringa och ta in priser och klippa till. Det kommer inte att bli billigare, säger Anders Pålsson.

  FAKTA: Lägsta priserna sedan 2017

  När det nya gödselåret startade sommaren 2020 var priserna på mineralgödsel de lägsta sedan sommaren 2017, enligt Jordbruksverkets produktionsmedelsprisindex för enkla och sammansatta gödselmedel. Under de senaste fem åren var priserna som högst i slutet av 2018 fram till och med juni 2019. Jordbruksverkets statistik sträcker sig fram till och med november 2020.

  Priserna på urea har ökat som mest efter nyår. Även svenska lantbrukares priser på gödselmedel väntas gå upp.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen