Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 januari

  Godkänd sockerbetsskörd – men vatten behövs

  Med tanke på den extrema sommaren är resultatet av årets sockerbetskampanj tillfredsställande. Men inför nästa säsong oroas Nordic Sugar av bristen på nederbörd.

   Godkänt. I onsdags levererades de sista betorna i snålblåsten. ”Betmängden har blivit mindre i år men sedan kompenseras det av högre sockerhalt”, säger Anders Rydén, chef för Agricenter på Nordic Sugar i Örtofta.
  Godkänt. I onsdags levererades de sista betorna i snålblåsten. ”Betmängden har blivit mindre i år men sedan kompenseras det av högre sockerhalt”, säger Anders Rydén, chef för Agricenter på Nordic Sugar i Örtofta. FOTO: Hans Dahlgren

  I onsdags avslutades sockerbetskampanjen när de sista betorna togs emot på sockerbruket i Örtofta.

  – Vi hamnar någonstans runt 12 procent under genomsnittlig skörd och det får man vara nöjd med. Många andra grödor har ju klarat sig betydligt sämre, säger Anders Rydén, chef för Agricenter på Nordic Sugar.

  Under de torraste och hetaste perioderna av sommaren tappade betorna en del i tillväxt. Hösten blev bättre och räddade skörden till nästan normal.

  – Vi fick en del nederbörd i september och temperaturerna var rätt så höga, så betorna återhämtade mycket under höstmånaderna.

  Hög sockerhalt

  I ton betor räknat har skörden varit mindre men de många soltimmarna har gjort att sockerhalten varit hög, vilket kompenserat för den mindre mängden.

  Den torra hösten och vintern har underlättat arbetet i fält.

  – Vi har haft väldigt bra förhållanden under kampanjen: torrt, lätt att ta upp betor, lätt att lasta betor och lätt att transportera dem.

   På hög. Säsongens sista sockerbetor lastas av på ”plattan” i väntan på att köras in i fabriken.
  På hög. Säsongens sista sockerbetor lastas av på ”plattan” i väntan på att köras in i fabriken. FOTO: Hans Dahlgren

  Inför nästa säsong finns det både goda och dåliga tecken, enligt Anders Rydén. De torra markerna har gjort att många kunnat plöja, och till och med höstharva, under goda förhållanden. Det ger en fin jordstuktur.

  – Men sedan är ju sanningen att vi behöver vatten. Utan nederbörd nu kommer det nog att bli tufft nästa år. Det är väldigt torrt och grundvattennivåerna är låga, så det behöver fyllas på.

  Mindre areal nästa år

  En annan utmaning man står inför är att kontraktera odlare. Inför kommande säsong minskar betodlingen något.

  – Det gångna året har det varit lite drygt 1 300 odlare, nästa år blir det något färre och arealen blir lite mindre. Men vi är ändå rätt nöjda.

  Att antalet odlare minskar är inte så konstigt när lantbruken i stället blir större. Däremot behöver ju arealen hållas uppe. Hur det ser ut på lång sikt är i dag svårbedömt.

  – Det är klart att priset är en sak som är avgörande. Just nu är sockermarknaden under väldigt stor press och det märks ute hos lantbrukarna också.

   Kapacitet. En lastbil med släp och vagn håller fabriken sysselsatt i 2,5 minut.
  Kapacitet. En lastbil med släp och vagn håller fabriken sysselsatt i 2,5 minut. FOTO: Hans Dahlgren

  Relaterade artiklar

  Till toppen