Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 januari

  Goda förutsättningar för höstsådden trots mycket väta

  Höstsådden har skadats på sina håll på grund av den blöta vintern. Men överlag ser rådgivarna på hushållningssällskapet runt om i Sverige hoppfullt på höstsådden – om än med vissa orosmoln.

   Höga vattennivåer i Mälaren har lett till översvämningar på lantbrukare Ivar Insulanders åkrar utanför Enköping.
  Höga vattennivåer i Mälaren har lett till översvämningar på lantbrukare Ivar Insulanders åkrar utanför Enköping. FOTO: Privat

  Flera rådgivare på hushållningssällskapet vittnar om en fin höstsådd runt om i landet med goda förutsättningar. Bäst tycks situationen vara längs östkusten, både i mellersta Sverige och söderut.

  – Här ser det jättebra ut just nu, säger Line Strand, rådgivare i Uppsala och Stockholms län.

  Det trots att tilltron till höstsådden först var väldigt liten. Grödorna var klena vid sådd och hade inte hunnit ta sig innan kylan kom i oktober/november.

  – Man undrade vad det skulle bli av dem. Men så släppte kylan och sedan dess har det växt på sig. Nu har det stått stilla men ser bra ut då det inte varit några svåra nattfroster ännu, säger Line Strand.

  Fortsätter det vara sådant här väder kommer grödorna att klara sig bra, menar hon, och även om det skulle bli mer kyla klarar grödorna det. Däremot hoppas hon att våren inte blir som i fjol med plus åtta på dagen och minus tio på natten.

  – Höstrapsen fick sina törnar i fjol på grund av det. Men som det är just nu är det bra förutsättningar.

  Samtidigt har mycket nederbörd ställt till det för en del lantbrukare i regionen. ATL berättade före jul om Ivar Insulander, som förlorat sin höstsådd i en översvämning.

  Läs mer: Hans åker svämmar över – höstsådden förstörd

  Välkomnat regn för andra

  I Småland och på Gotland menar rådgivarna däremot att fukten och värmen gjort gott.

  – Såklart varierar det lite runt om i länet och kan finnas undantag, men överlag går det bra i Jönköping, säger Stina Moritz på hushållningssällskapet i Jönköping.

  – Det är mycket höstsådd och det ser fint ut, säger Sofia Roos som är rådgivare på Gotland.

  Ute på ön har det funnits en oro för rapsen, som på grund av torkan inte tog sig riktigt i början av hösten. Men hösten blev lång så den har växt till sig ordentligt, om än lite ojämnt.

  Det är en bild som delas av Hans Romarker, rådgivare i Kalmar län. Överlag är höstsådden positiv och även här välkomnas fukt och nederbörd efter den torra sommaren och tidiga hösten.

  – Det kan gott fylla på lite till, säger Hans Romarker.

  Läs mer: Årets höstsådd i nivå med rekordsådden 2018

   Torr höst gjorde att rapsen inte riktigt tog sig på Gotland och i Kalmar. Men när fukten och regnet kom under sen höst och vinter har den växt på sig, om än ojämnt. Arkivbild.
  Torr höst gjorde att rapsen inte riktigt tog sig på Gotland och i Kalmar. Men när fukten och regnet kom under sen höst och vinter har den växt på sig, om än ojämnt. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Många efter med dränering

  I Skåne har det varit mycket vatten i marken och höstsådden har på en del håll stressats av syrebrist. Det är vändtegar och områden med kompaktare jord som har sämre förutsättningar. Men i det stora hela ser sådden mycket bra ut i Skåne

  – Men vintern är lång och dessutom brukar köldknäpparna i mars vara det som verkligen sätter höstgrödorna på prov, säger Ida Lindell, agronom och växtodlingsrådgivare på HIR Skåne.

  På västkusten och i mellersta Sverige har förhållandena också varit i blötaste laget för många, medan andra har klarat sig bra.

  – En del fält ser fenomenalt fina ut och är lagom täta medan andra har fått syrebrist på grund av vattnet, säger Elisabeth Thisner, rådgivare i område Västra Götaland och Södermanland.

  Som det är nu hänger det lite på dräneringen, säger hon. Det gäller att se över sin dränering och täckdikning, som många ligger efter med, och kolla brunnarna.

  – En del fält kanske det är 50 år sedan man dikade. Sedan har det varit torrt i flera år nu och då glömmer man att det kan bli så här. Det är försent att fixa nu men man får försöka se till att vatten inte blir stående för länge.

  Läs mer: Dålig dränering ger dolda skördeförlusterLäs också: Kunskapsluckor när ny mark ska täckdikas

   I Dalarna och Gävleborg finns en oro att höstvetet ska frysa på. Samtidigt längtar man efter tjäle och skyddande snötäcken. Arkivbild.
  I Dalarna och Gävleborg finns en oro att höstvetet ska frysa på. Samtidigt längtar man efter tjäle och skyddande snötäcken. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Oro att vattnet ska frysa på

  Samma toner beskrivs i södra Norrland där rådgivare Henrik Bergman, Gävleborgs län, beskriver en ovanligt liten höstsådd på grund av sen skörd och blöta förhållanden. Men det höstvete som har såtts verkar grönt och fint. Risken nu är att det ska ta stryk då temperaturen i slutet av förra veckan växlade från åtta/nio plusgrader till minusgrader.

  – Sannolikt kommer det en period med kallare väder så småningom och det skulle nog vara bra att få ett litet skyddande snötäcke nu, säger Henrik Bergman.

  Även i Dalarna längtar man efter tjäle och snö. Men det finns risker för de höstgrödor som har blivit stående i vatten, som kan utvintra om det sedan fryser och tinar.

  – Men vi har ingen tjäle än så vattnet har sjunkit undan och det ser bra ut nu. Längre norr ut är man lite orolig där det finns en del stående vatten på sina ställen, men inte heller där har man tjäle eller snö, säger Linnea Bäckman, rådgivare i område Dalarna.

  Större risk för snömögel

  Samtliga rådgivare i södra Sverige nämner att det kan finnas en större risk för svamptryck under en sådan mild vintersäsong, fast det är inget som har märkts av i nuläget.

  – Det kan även bli mer skadedjur så lite frost hade kunnat städa upp sådant, säger rådgivare Hans Romarker.

  Läs också: Sena leveranser ställer till det för höstsåddLäs också: Blötvädret ställer till det i skogen

  Relaterade artiklar

  Till toppen