Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 oktober 2017

  Gmo kan göra brödet glutenfritt

  Genmodifierat vete kan hjälpa glutenintoleranta personer att äta det, hoppas forskare i Spanien.

   Det genmodifierade vetemjölet går inte att baka stora limpor av som man skivar. Däremot blir resultatet bra för exempelvis baguetter, enligt forskarna.
  Det genmodifierade vetemjölet går inte att baka stora limpor av som man skivar. Däremot blir resultatet bra för exempelvis baguetter, enligt forskarna.

  Gluten är den generella termen för allt protein i vete, råg och korn. Det är gluten som bildar elastiska kedjor som håller ihop degen och gör den lätt att hantera, och som bidrar till ett bra och gott bröd.

  Personer med sjukdomen celiaki, glutenintolerans som den oftast kallas, blir sjuka av gluten och måste hålla sig till en glutenfri diet.

  Gmo-teknik kan ta bort gluten

  Men det är inte alla glutenproteiner i sädeslagen som i triggar i gång sjukdomen och dess symtom. Forskare i Spanien arbetar därför med gmo-teknik för att bort de skadliga glutenproteinerna. Eftersom vetet fortfarande innehåller en viss sorts gluten blir det lättare att baka med det, skriver tidningen New Scientist.

  I dag finns mjöl där gluten är borttaget men det är svårt att få ett bra bakresultat eftersom degen blir klibbigare. Glutenfritt bröd blir också mer kompakt och smuligt.

  Ett glutenfritt bröd med gmo-teknik kan ge ett godare bröd, enligt dem som nu försöker få ut produkterna på marknaden.

  Kan ge godare bröd

  ”Det anses vara ganska gott, definitivt bättre än det som finns på glutenfrihyllorna”, säger Jan Chojecki på PBL-Ventures i Storbritannien till tidningen New Scientist.

  Det är inte en lätt uppgift att göra vetet helt glutenfritt och säkert för personer med glutenintolerans, men forskarna uppger att de är på god väg.

  ”En del kommer att bli väldigt glada för det här, eftersom det är svårt att hålla en glutenfri diet. Men andra kanske inte vill äta genmodifierad mat, eller ta risken att några rester av det som triggar i gång immunsystemet finns kvar i vetet ”, säger Sara Sleet vid organisationen Coeliac UK till tidningen.

  Celiaki

  Celiaki, glutenintolerans, är en kronisk autoimmun sjukdom.

  Hos personer med celiaki startar glutenprotein en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmen, vilket gör att förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen förstörs.

  Celiaki kan inte botas, behandlingen är att äta glutenfri mat resten av livet.

  Celiaki ansågs länge som en ovanlig barnsjukdom men är i dag en av de vanligaste kroniska sjukdomarna hos barn. Celiaki drabbar även vuxna och kan bryta ut i vilken ålder som helst.

  I Sverige beräknas 1-2 procent av befolkningen ha celiaki. Under de senaste årtiondena har det skett en ökning av celiaki i Sverige och i flera andra västländer.

  Källa: Celiakiförbundet

  LÄS MER: Katolsk nattvard får inte vara glutenfriLÄS MER: Märkning av glutenfrittLÄS MER: Så är inställningen till gmo

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen