Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 september

  Glamourös camping i fårhagen blev succé

  Veinge.

  I början av juli slog paret Jacobsson upp grindarna till Sandfallet Glamping. Hela högsäsongen har varit fullbokad.

   Fåren som går i hagen där glampingen finns väljs ut noggrant. Det är inte de mest sociala fåren som väljs ut utan de som låter gästerna vara i fred. Gästerna får ta med sig hund men självklart behöver hunden vara kopplad hela tiden och under uppsikt. Glampinggästerna får noggranna instruktioner om det när de kommer.
  Fåren som går i hagen där glampingen finns väljs ut noggrant. Det är inte de mest sociala fåren som väljs ut utan de som låter gästerna vara i fred. Gästerna får ta med sig hund men självklart behöver hunden vara kopplad hela tiden och under uppsikt. Glampinggästerna får noggranna instruktioner om det när de kommer. FOTO: Anahita Arai

  I en fårhage på Sönnergård i halländska Veinge står ett ståtligt trätält i skogsbrynet.

  – Det gäller att kunna erbjuda något personligt i sitt företag, säger Susanne Bååth Jacobsson som driver Sandfallet Glamping tillsammans med sin man Markus Jacobsson.

   Ett rejält tält i trä möter besökarna.
  Ett rejält tält i trä möter besökarna. FOTO: Anahita Arai

  Affärsidén är att låta unga stressade storstadsbor hitta lugnet och uppleva naturen. Det ska vara lyxigare än att campa i skogen. Här finns en skön säng, trätältet är tjärat på utsidan och väl isolerat från marken och gästerna har rejält tak över huvudet. Om vädret tillåter kan man öppna upp bägge tältsidorna på kortsidorna.

  – Skogsbad är trendigt nu, säger Susanne Bååth Jacobsson när hon provsitter en gunga i form av en stol som sitter i ett träd precis bredvid tältet.

  Skogsbad är en japansk naturterapiform som spritt sig över världen och ger utövarna möjlighet att få kontakt med naturen och varva ner. Glampinggästerna har en rejäl eldstad, tillräckligt med ved och en hink med vatten. Lite längre bort finns ett utedass med en otroligt vacker utsikt och uppe vid gården finns en enkel men vacker nybyggd utomhusdusch med varmvatten.

   Paret Jacobsson har tagit fasta på trenden med skogsbad.
  Paret Jacobsson har tagit fasta på trenden med skogsbad. FOTO: Anahita Arai
   Susanne Bååth Jacobsson.
  Susanne Bååth Jacobsson. FOTO: Anahita Arai

  ”Det här ska vi starta”

  Till vardags arbetar Susanne Bååth Jacobsson som företagsrådgivare hos Växa Sverige i Lilla Bös och det hörs i rösten att hon brinner för företagsfrågor när hon berättar om hur de tänkt till Glampingen.

  – Vi har planerat och designat allt. Vi har byggt allt i hållbara material. När vi inte vill ha tälten längre kan vi ta ner dem och elda upp dem, förklarar hon.

  Hur fick ni idén till att starta glampingen?

  – Förra året gick jag en utbildning vid SLU i strategisk företagsledning. Jag började fundera på hur vi kunde utveckla gården. Lite senare när vi var på semester bläddrade jag i en lyxig tidskrift som jag inte har tillgång till hemma. Där läste jag ett reportage om glamping. Jag visade artikeln för min man och sa att det här ska vi starta, säger Susanne Bååth Jacobsson

   Redskap att låna för glampinggästerna.
  Redskap att låna för glampinggästerna. FOTO: Anahita Arai
   Utedass med utsikt. Allt är noga planerat och fokus är på hållbarhet. Vattenkannan som får agera munstycke hittade de gården.
  Utedass med utsikt. Allt är noga planerat och fokus är på hållbarhet. Vattenkannan som får agera munstycke hittade de gården. FOTO: Anahita Arai

  Jobb för ungdomar

  Fåren betar i hagen och tittar nyfiket på oss när vi går in, men de håller sig på behörigt avstånd. En bit bort skymtar gårdsplanen och även taken på några grannhus. Men det är lätt att förstå att gästerna känner ett lugn här och kopplar av.

  Paret Jacobsson ville utöka sin verksamhet, men inte genom att öka arbetsbördan. Nu har de precis fått bygglov till ett trätält till och inför nästa säsong planerar de att ha sammanlagt tre tält.

  – Vi skulle gärna vilja anställa någon ungdom som kan hjälpa oss några timmar om dagen. Vi vill erbjuda ungdomar att prova på yrkeslivet. Det är svårt för ungdomar att få jobb i dag, det finns få arbetsuppgifter som passar de som är under 16-17 år, säger Susanne Bååth Jacobsson.

  Sandfallet Glamping

  Glamping är ett sammansatt ord av glamour och camping. En natt på Sandfallet Glamping under högsäsong kostar 1 540 kronor och under lågsäsong är priset 990 kronor. Då ingår lakan och handduk, men ingen frukost – det får gästerna ta med sig själva. Det går att köpta lammkotletter att grilla på gården.

  Bolagsform: Gården ägs ihop av paret Jacobsson. Företagen har delats upp i varsin enskild firma för att sära på verksamheterna. Glampingen ägs av Susanne Bååth Jacobsson, lantbruket ägs av Markus Jacobsson.

  Verksamhet: Glamping, växtodling och får (både kött- och livdjur).

  Antal anställda: Susanne Bååth Jacobsson arbetar 40 procent på gården och Markus Jacobsson arbetar 20 procent på gården.

  Areal: 60 hektar.

  Antal djur: 50 tackor.

  Ägarna vill i nuläget inte delge några uppgifter om omsättning och resultat.

  Relaterade artiklar

  Till toppen