Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 juli 2018

  Elevernas glada utegrisar lockar kunder

  Balkåkra

  Lantbrukseleverna Linus Persson och Carl-Hugo Jonsson satsade på utegrisar när de startade sitt UF-företag. Om kunderna blir nöjda kan verksamheten bli ett riktigt företag.

  Fjorton grisar tillbringar sommaren i en idyllisk hage hage med svalkande träd, en porlande bäck och flera dammar. De nöjda djuren tillhör Linus Persson och Carl-Hugo Jonsson som precis är färdiga med andra året på Bollerups lantbruksinstitut och naturbruksgymnasium. Som en del i deras gymnasieutbildning driver de UF-företaget Utegrisen, på duons visitkort står det ”glada grisar i sin naturliga miljö”.

  – Vi var tvungna att komma på en affärsidé och började fundera på vilka möjligheter vi hade. Genom min far fick vi tillgång till en bit betesmark, säger Linus Persson.

   ”När man tycker att jobbet är roligt är det lättare att göra det bra”, säger Carl-Hugo Jonsson till vänster, kollegan Linus Persson håller med.
  ”När man tycker att jobbet är roligt är det lättare att göra det bra”, säger Carl-Hugo Jonsson till vänster, kollegan Linus Persson håller med. FOTO: Jonatan Jacobson

  Pigghamgrisarna köptes också genom hans far Håkan Persson som bedriver konventionell slaktsvinsproduktion på gården som ligger någon mil väster om Ystad.

  – Vi ville också testa en verksamhet som inte är så vanlig men som ligger i tiden. Därför valde vi utegrisar och i stället för charkprodukter säljer vi grisarna hela eller halva, säger Carl-Hugo Jonsson.

  Visat upp sig på mässor

  För att komma i kontakt med kunder har de visat upp sin verksamhet på flera mässor och matmarknader i Skåne. På så sätt har företaget också lyckats sälja alla grisarna på förhand. I slutet av augusti ska djuren slaktas på ett slakteri i närheten, det styckade köttet kostar 60 kronor kilot. För att slippa kostnader och tillstånd kopplat till kyltransporter hämtar kunderna direkt på slakteriet. Kundkretsen består främst av personer i åldrarna 40 till 60 år, en åldersgrupp som verkar gilla att köpa hela och halva grisar.

  – Många som köper av oss har handlat kött på det här sättet förr i tiden och uppskattar det. Det är kul att det i dag finns utrymme både för större anläggningar och mindre uppfödare som säljer ett lite dyrare kött, säger Linus Persson.

   Carl-Hugo Jonsson och Linus Persson, till höger, driver UF-företaget Utegrisen.
  Carl-Hugo Jonsson och Linus Persson, till höger, driver UF-företaget Utegrisen. FOTO: Jonatan Jacobson

  Sponsrade med material

  För att slippa kostsamma investeringar har de unga entreprenörerna hittat billiga lösningar och blivit sponsrade med material från släktingar. Foderanläggningen som rymmer cirka 400 liter har de konstruerat själva av överblivna delar och träpallar.

  – Vi byggde en förhöjning så att vi skulle slippa köra ner foder hela tiden. Eftersom vi haft skolan och nu sommarjobb blir detta mer rationellt, säger Carl-Hugo Jonsson.

   Dammarna erbjuder svalka under varma sommardagar.
  Dammarna erbjuder svalka under varma sommardagar. FOTO: Jonatan Jacobson

  Han och Linus Persson tycker att det är roligt och framförallt lärorikt att prova på att driva ett företag. Den största utmaningen hittills har varit att komma i kontakt med kunderna.

  – Från skolan har vi lärt oss mycket om hur företagsdelen fungerar. När det gäller det praktiska finns många åsikter att ta ställning till men i slutändan måste man ändå prova sig fram, säger Linus Persson.

  Kan bli riktigt företag

  Grisarna släpptes ut i hagen i slutet av april. Om det vill sig väl kanske det blir aktuellt med fler grissläpp i framtiden.

  – Om vi får bra respons från våra kunder kanske vi startar upp detta som ett riktigt företag. I så fall skalar vi upp och börjar nog med några charkprodukter också, säger Linus Persson.

   Förutom flera träd och buskar finns ett skjul där grisarna kan söka skydd.
  Förutom flera träd och buskar finns ett skjul där grisarna kan söka skydd. FOTO: Jonatan Jacobson

  UF-företag

  Ung företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation som sedan 1980 har utbildat nära 400 000 gymnasieelever i entreprenörskap genom UF-företag. Organisationen finns i hela Sverige, under läsåret 2017/2018 drev 3237 elever UF-företag bara i Skåne. För att få godkänt i företagskursen ska Bollerupeleverna ha gjort en affärsplan, marknadsundersökning, årsredovisning och deltagit på minst en mässa eller marknad.

  Källa: Ung företagsamhet och Bollerups lantbruksinstitut och naturbruksgymnasium

  LÄS MER: De skippar semestern för att hjälpa i krisenLÄS MER: Bilist stoppad med ponny i bakluckan

  Relaterade artiklar

  Till toppen