Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 augusti 2019

  Giftiga larver upptäckta – kan döda betande djur

  Giftiga larver som kan döda betande djur har upptäckts i Halland. Larverna till den Blåsvarta björkstekeln lämnar träden i mitten av augusti gräver ner sig i marken – då kan betande djur få i sig larverna.

   Larverna innehåller giftet lophyrotomin som är nära besläktat med giftet i vit och lömsk flugsvamp.
  Larverna innehåller giftet lophyrotomin som är nära besläktat med giftet i vit och lömsk flugsvamp. FOTO: Cjengvall/Creative Commons

  Blåsvart björkstekel har konstaterats i Falkenberg, rapporterar SVT Nyheter Halland. Artens larver är giftiga för idisslare som kan få i sig larverna om de betar i närheten av björkar som drabbats. Inga fall av förgiftning hos idisslare har verifierats i Sverige, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Men i Danmark har ett stort utbrott som drabbat får rapporterats.

  Larven kom till Sverige runt 2000-talet och är klassad som ekosystemfara. Enligt SVA uppstår de största problemen den här tiden på året, från mitten av augusti till mitten av september, när stora mängder av larver lämnar björkträden för att gräva ner sig i gräs och mossa på marken. Betande djur kan få i sig larverna när de betar av gräset.

  Gift ger akuta leverskador

  Larverna innehåller giftet lophyrotomin som är nära besläktat med giftet i vit och lömsk flugsvamp.

  – Konsumtion av giftet leder till akuta skador på levern och när levern sedan kollapsar av giftet dör individen, säger Gunnar Isacsson, ekolog och expert på insekter på Skogsstyrelsen, till Hallands Nyheter som var först att rapportera om upptäckten.

  Djur som fått i sig larverna kan enligt SVA visa apati och i vissa fall aggressivt beteende. Ofta går sjukdomsförloppet väldigt snabbt. Rådet från SVA är att förebygga sjukdomsfall genom att stängsla av björkar som är angripna av björkstekeln då behandling oftast är utsiktslös.

  Relaterade artiklar

  Till toppen