Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 september 2017

  Gifter i lantbruket kan ge fosterskador

  En amerikansk studie pekar på att växtskyddsmedel i lantbruket kan ge fosterskador rapporterar SVT.

  FOTO: Mostphotos

  Det är amerikanska forskare som gjort den nya studien. Det handlar om stor studie där forskarna har jämfört födelsestatistik för 500 000 individer med mängden bekämpningsmedel som användes i ett jordbruksdominerat område i Kalifornien.

  Resultatet av studien pekar mot att det finns en ökad risk för fosterskador i områden där det används mycket växtskyddsmedel.

  I det område som jämfördes med födelsestatistiken, San Joaquin, användes i genomsnitt varje år 975 kilo växtskyddsmedel per 2,6 kvadratkilometer.

  – I USA har de ganska detaljerade informationssystem där de kan se hur mycket bekämpningsmedel som har spritts på fälten. Utifrån de uppgifterna drar de slutsatser om hur exponerade de gravida kvinnorna har blivit för de här gifterna, säger Helle Raun Andersen forskare i miljömedicin vid det Syddanska universitet i Danmark till SVT Nyheter.

  LÄS OCKSÅ Dricksvatten hotas av svampmedel

  LÄS OCKSÅ Höga halter ogräsmedel i Skånes vatten

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen