Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 maj 2019

  Getter stod bland slaktavfall – fick äta mögligt foder

  I stallet låg gethuvuden, tarmar och hudar från slaktade getter. Där vistades även ett 30-tal levande getter som endast hade tillgång till mögligt foder. Efter länsstyrelsens kontroll får djurägaren kritik.

   Arkivbild. Geten på bilden har ingenting med artikeln att göra.
  Arkivbild. Geten på bilden har ingenting med artikeln att göra. FOTO: Mostphotos

  Ett 30-tal getter var placerade i en stallbyggnad med skräp och inredning som innebar hög skaderisk, konstaterar Länsstyrelsen i Dalarna efter en kontroll. I ett utrymme där de levande getterna vistades hittades slaktavfall i form av gethuvuden, tarmar och hudar. Inga skotthål syntes i de huvuden som upptäcktes, vilket tyder på att djuren inte bedövats innan avblodning, skriver SVT Nyheter Dalarna.

  Kräver bättring

  Utöver detta saknade getterna även tillgång till grovfoder och det enda foder som fanns att äta var mögligt. Detta innebar att flera av djuren var magrare än normalt.

  Länsstyrelsen kräver nu att djurägaren bättrar sig. Getterna ska utfodras med grovfoder av bra kvalitet, slaktavfallet ska inte finnas där getterna vistas och getterna ska vedövas på rätt sätt i samband med slakt, skriver SVT.

  Relaterade artiklar

  Till toppen