Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 januari

  Genmodifierade växter blev 40 procent större

  Amerikanska forskare har lyckats få tobaksplantor att växa sig 40 procent större. Nu hoppas de att tekniken ska kunna användas till livsmedelsgrödor.

   Tobaksplantor. Arkivbild
  Tobaksplantor. Arkivbild FOTO: Mostphotos

  Enligt studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science har forskarna lyckats överbrygga naturliga restriktioner i fotosyntesen med hjälp av genmodifikation. Genom att motverka en process i växters fotosyntes, så kallad fotorespiration, som innebär att dyrbar energi från växten går till spillo, kunde forskarna öka tobaksplantornas biomassa. Fotorespirationen, som hämmar tillväxten, ökar när det är varmt och torrt vilket kan hota jordbruket extra mycket i och med klimatförändringarna.

  – Vårt mål är att skapa bättre växter som kan klara av värmen i dag och i framtiden, och på så sätt hjälpa lantbrukare att få den teknik som de behöver för att ge världen mat, säger Amanda Cavanagh på University of Illinois och en av forskarna bakom studien till BBC.

  ”Mer mat på mindre mark”

  Forskargruppen hoppas nu att man ska kunna använda rönen för att öka produktionen av grödor som vete, soja, ris, potatis och tomater.

  – Vi hoppas att den här tekniken kan optimera jordbruket ytterligare så att vi slipper använda så mycket medel utifrån i produktionen och så att vi ska kunna odla mer mat på mindre mark, säger doktor Paul South från amerikanska jordbruksdepartementets forskningsavdelning ARS till BBC.

  Framtida matbrist

  Bakgrunden till forskningen är att efterfrågan på jordbruksprodukter tros öka kraftigt under de närmaste decennierna, bland annat på grund av befolkningsökning och klimatförändringar, skriver BBC. Hittills har man förlitat sig på kemikalier och mekanisering för att öka produktionen men på senare tid har forskare vänt blicken mot att effektivisera fotosyntesen.

  Användandet av genmodifikation har dock kritiserats hårt från många håll, bland annat oroas många över hur växterna kan påverka miljön och ekosystem om de tillåts spridas.

  Fakta: Forskningen

  Anledningen till att tobak använts i forskningen är att växten är lätt att modifiera och att dess sätt att växa liknar många livsmedelsgrödor.

  Forskningen är utförd av University of Illinois och USA:s jordbruksdepartements forskningsavdelning Agriculture Research Service, ARS. Finansieringen kommer ifrån Bill and Melinda Gates Foundation, Foundation for Food and Agriculture Research och Department of International Development i Storbritannien.

  Här kan du läsa forskningen i Science.

  Källa: BBC

  Relaterade artiklar

  Till toppen