Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 januari 2019

  Generationsskifte på prisbelönt köttgård

  Kolshult.

  I snart ett halvt sekel har Stefan och Anita Owesson drivit en avelsbesättning för hereford i norra Blekinge. Nyligen utsågs de till årets nötköttsföretagare i länet. Just nu genomför de dessutom ett mjukt generationsskifte i samband med att sonen Jon Owesson ska ta över.

   Jon, Anita och Stefan Owesson driver i dag gården tillsammans. Familjen genomför ett mjukt generationsskifte som innebär att Jon successivt tar över allt fler arbetsuppgifter.
  Jon, Anita och Stefan Owesson driver i dag gården tillsammans. Familjen genomför ett mjukt generationsskifte som innebär att Jon successivt tar över allt fler arbetsuppgifter. FOTO: Johan Joelsson

  Vinden river i de imponerande ekarnas kala kronor. Nattkylan har skapat ett tunt lager frost på marken i de steniga hagarna. Här, i gränsbygderna mellan Småland och Blekinge, fanns det under medeltiden en tingsplats. I dag står i stället de imponerande tjurarna Bono och Santana och smörjer kråset.

  Bredvid dem står Stefan och Anita Owesson som drivit avelsverksamhet här sedan 1971.

  – Naturbetesmarkerna är vår stora tillgång. Djuren går ute och betar sex till sju månader om året. Vår ambition har ända sedan starten varit att producera avelsdjur och kvalitetskött så miljövänligt och djurvänligt som bara möjligt, säger Stefan Owesson.

   Hereford-tjurarna Bono och Santana.
  Hereford-tjurarna Bono och Santana. FOTO: Johan Joelsson

  På gården finns i dag ett 30-tal kor plus ett 50-tal ungdjur. En stor del av ungdjuren säljs till avel, även en del kor, och resterande djur går till slakt och säljs som naturbeteskött. Att parets satsning på ett ambitiöst och hållbart avelsarbete har gett resultat. I somras utsågs familjen till årets nötköttsproducenter av LRF Sydost.

  – Vi blev fantastiskt hedrade över den positiva uppmärksamheten för vår djurhållning, säger Stefan Owesson.

  Men både han och Anita har kommit upp i pensionsåldern. Det har därför blivit dags att lämna över verksamheten till sonen Jon Owesson. Redan för tio år sedan började samtalen kring hur generationsskiftet bäst skulle genomföras. Anita Owesson betonar vikten vid att börja förbereda generationsskiften i god tid.

  – Man känner att man blir äldre. Men vi kommer att jobba kvar på gården så länge kroppen hänger med, säger hon.

   Stefan och Anita Owesson har inga planer på att sluta arbeta tvärt. Något Jon Owesson är tacksam för.
  Stefan och Anita Owesson har inga planer på att sluta arbeta tvärt. Något Jon Owesson är tacksam för. FOTO: Johan Joelsson

  Jon är Stefan och Anita Owessons enda barn. Han har precis flyttat in i ett eget hus ett stenkast från gården och påbörjat en renovering. Att ta över verksamheten i Kolshult känns idag självklart.

  – Efter tonåren växte intresset för lantbruket. I dag har jag ett stort intresse för djur och natur och trivs bra med livet på landet. För mig känns det självklart att fortsätta bo och verka här, säger han.

  Men lönsamheten är i dagsläget lite för svag. Därför arbetar Jon Owesson skift på ett sågverk som mekaniker och är ledig var tredje vecka. Men drömmen är att i framtiden kunna fokusera på lantbruket. Huruvida han ska satsa på fler djur eller starta någon sidoverksamhet har han inte bestämt sig för. Men han är övertygad om verksamheten på gården ska leva vidare i många år till.

  – Jag vill kunna fortsätta erbjuda ett fint och miljövänligt kvalitetskött. Ett kött som folk vill ha och som kommer att hålla även i framtiden. Det är det jag vill, säger Jon Owesson och blickar ut över det vidsträckta kulturlandskapet i Kolshult.

   Gården, med anor från 1800-talet, hade stått övergiven när familjen flyttade in.
  Gården, med anor från 1800-talet, hade stått övergiven när familjen flyttade in. FOTO: Johan Joelsson
   För Jon Owesson, till höger, känns det självklart att fortsätta med hereford-rasen.
  För Jon Owesson, till höger, känns det självklart att fortsätta med hereford-rasen. FOTO: Johan Joelsson

   

  Hereford

  Köttrasen har sitt ursprung i det engelska grevskapet Herefordshire men finns idag spridd över hela världen. Till Sverige kom de första renrasiga djuren på 1950-talet. Det som utmärker rasen är lätta kalvningar, bra hälsa, hög betesintensivitet och låga krav på vinterfodret, vilket gör att djuren klarar sig bra på grovfoder och magra beten. Djuren har ett lugnt och förnöjsamt temperament. Hereford är Sveriges näst vanligaste köttras.

  Källa: Wikipedia

  Familjen Owessons tips för generationsskiften

  • Det är viktigt att föräldragenerationen börjar planera generationsskiftet i god tid, ska skiftet göras från ett dödsbo blir det mycket kämpigare.

  • Låt barnen ta över innan de har hunnit forma sitt liv och kommit upp i 50-årsåldern.

  • Värdera inte gården efter marknadspris, utan snarare bruksvärde.

  • Gåvoskatten är i dag borttagen, men glöm aldrig att politikerna snabbt kan ändra sig.

  • Att bara ha ett barn underlättar så klart.

   

  Företaget

  Bolagsnamn: Familjen Owesson Lantbruk

  Bolagsform: Enskild firma

  Antal anställda: 0

  Omsättning: Cirka 600 000 kronor

  Resultat: ”Det varierar mycket”

  Vinstmarginal: ”Kan skilja väldigt mycket från år till år”

  Areal: 106 hektar egen mark samt 20 hektar arrende

  Senaste investeringarna: ”Nytt körbart foderbord under tak på 150 kvadrat som Jon byggde 2012”

  Tre tips: • Ska man jobba med djur måste man verkligen vara intresserad. • Utgå från gårdens förutsättningar. • Var engagerad och brinn för det du gör.

  Relaterade artiklar

  Till toppen