Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 april 2020

  Auktion på korna trots allt

  Britta och Lennart Andersson tänkte avrunda bondekarriären med två auktioner hemma på gården. Men det satte coronakrisen stopp för.

  Nu blir det nätauktion på avelsdjuren medan maskinauktionen skjuts upp på obestämd tid.

   Lennart och Britta Andersson på gården Torp i Vånga håller på att förbereda sig inför generationsskiftet och planerade två stora auktioner. När coronapandemin bröt ut tvingades de tänka om.
  Lennart och Britta Andersson på gården Torp i Vånga håller på att förbereda sig inför generationsskiftet och planerade två stora auktioner. När coronapandemin bröt ut tvingades de tänka om. FOTO: Kristofer Samuelsson

  Det närmar sig generationsskifte på Torp i Vånga; gården väster om Norrköping som drivits av makarna Britta och Lennart Andersson sedan 1986 och funnits i Britta Anderssons släkt sedan 1600-talet.

  I samband med att sonen Edvin Lennartsson tar vid som 14:e generationen ska driften läggas om och den Kravcertifierade köttrasaveln avvecklas. Därför planerade familjen att genomföra gårdsauktion på maskinerna i april och auktion på avelsbesättningarna av angus och hereford i maj.

  Men så kom coronasmittan och ställde planerna på huvudet. Speciellt djurauktionen, där tidpunkten hade tajmats med tiden för betessläpp, var kritisk.

  – Först fick vi nästan lite panik, hur gör vi nu? Men sedan kollade vi nätauktionen på tjurar från individprövningen i Gunnarp, såg hur bra det fungerade och tänkte att vi gör likadant, berättar Lennart Andersson för ATL.

  Och så blir det.

  Djuren som ska säljas – ett 50-tal kor med kalv vid sidan samt ett antal ettårskvigor – filmas. En digital auktionskatalog produceras och i mitten på maj läggs nätauktionen upp på boskapstorget.se med 22 maj som slutdatum. Samma dag som djurauktionen på gården skulle ha hållits, enligt ursprungsplanen.

   Signe Lennartsdotter filmar djuren som ska säljas på nätauktionen.
  Signe Lennartsdotter filmar djuren som ska säljas på nätauktionen. FOTO: Privat

  Gårdsauktionen på maskiner och redskap får däremot vänta till ett senare tillfälle. I maskinparken som ska avvecklas finns en hel del för vallskörden, men någon underhandförsäljning blir det inte.

  – Nej, då står vi där med en loppis till slut och det vill vi inte ha. Vi får komma tillbaks med maskinerna i höst, om världen har förändrats till dess, säger Lennart Andersson.

  Men coronan har också kommit familjen Andersson riktigt nära. Dottern Signe Lennartsdotter, som bor på gården och jobbar som ambulanssjuksköterska, har konstaterats smittad med lindriga symptom. Lennart Andersson berättar att resten av familjen nu också har fått lätt feber och förkylning.

  – Ingen av oss är allvarligt sjuk, men vi är trötta och håller oss isolerade på gården. Här behöver vi inte vara sysslolösa mitt i vårbruket.

   Edvin Lennartsson, 14:e generationen på Torp, har fullt upp med vårbruket.
  Edvin Lennartsson, 14:e generationen på Torp, har fullt upp med vårbruket. FOTO: Privat

  Britta och Lennart Andersson är välkända inom svenskt lantbruk för sina avelsbesättningar med biffkor, men också som pionjärer när det gäller förädling och försäljning av kött direkt till konsument. Under drygt ett decennium drev de varumärket Britta och Lennarts nära kött, med tre butiker och restaurang.

  Den verksamheten är avvecklad sedan några år och de har också dragit ner på djurhållningen. Som mest hade de omkring 200 kalvningar om året, i vår är det ett 90-tal kor som kalvat.

  När sonen Edvin Lennartsson nu tar över gården inleds ett samarbete med en granne som driver mjölkproduktion. Edvin Lennartsson är ingenjör och jobbar heltid hos maskintillverkaren Väderstad och kommer därför att driva gården vid sidan om sin anställning.

  – Det innebär att jag lär få fri tillgång på traktorkörning så länge jag vill och kan, säger Lennart Andersson.

   Gårdens angustjur, som är far till en semintjur, kommer att säljas på nätauktionen.
  Gårdens angustjur, som är far till en semintjur, kommer att säljas på nätauktionen. FOTO: Privat

  Britta och Lennart Andersson planerar inte för någon sysslolös framtid när de om några år uppnår pensionsåldern. Efter många år som lantbrukare på familjegården har de köpt Hindö med tillhörande skärgårdshemman och campingplats i Sankt Annas skärgård, som är Lennart Anderssons hemtrakter:

  – Jag brukar säga att jag har en kusin i varje vik där ute.

  Där planerar de att restaurera gård och betesmarker, bosätta sig och driva turistverksamhet med bland annat stuguthyrning. Och några kor blir det nog också, Lennart Andersson tänker inte släppa aveln helt.

  – Det är livsfarligt att bli pensionär för en gammal bonde. Att semestra hemmavid kan få ett uppsving efter coronan, så jag tror att camping och stuguthyrning också har framtiden för sig, säger han.

   Edvin Lennartsson, 14:e generationen på Torp, har fullt upp med vårbruket.
  Edvin Lennartsson, 14:e generationen på Torp, har fullt upp med vårbruket. FOTO: Privat

  Torp i Vånga

  Gården består av 50 hektar åker, 25 hektar betesmark och 25 hektar skog. Med arrenden brukas 300 hektar åker plus beten.

  Växtodlingen omfattar vallodling, höstraps, grynhavre och höstvete. Åkerbönor har odlats, men tagits bort ur växtföljden på grund av problem med insekten bönsmyg.

  Djurhållningen har bestått av köttrasavel med hereford till en början. Så småningom startade man även en avelsbesättning med angus på gården. Torp har också bedrivit korsningsavel mellan angus och hereford till korsningsrasen black baldie.

  Både växtodling och djurhållning är Kravcertifierad.

  Gården drivs som enskild firma och omsatte omkring fem miljoner kronor under 2019.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen