Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 juni 2019

  Generationer av odling – se när Potatisbacken harvas

  Potatisbacken i Ammarnäs har en lång historia. I lördags sattes de första potatisarna för i år.

  I Ammarnäs i Sorsele ligger Potatisbacken på en av moränkullarna i byn. 2010 röstades Pärbacken, som den också kallas, fram till det ”åttonde underverket” i en omröstning i P4 Extra. Den första potatisen sägs ha satts på 1830-talet och sedan dess har det odlats på kullen.

  Fryser inte på

  Anledningen till att Pärbacken fungerar så bra för potatisodling är att backen är vänd mot söder och värms upp av solen. Kylan kommer inte heller åt på samma vis på höjden.

  – Nog fryser det lite ibland men inte helt, säger Ingemar Johansson, som länge varit delaktig i potatisodlingen och även varit med och anordnat Pärfestivalen i slutet av sommaren, till ATL.

  Han beskriver vårens harvning som en trevlig sammankomst och folkfest. Men nu var det några år sedan han var med.

  – Det är lite tråkigt för det har varit färre och färre odlare för många blir ju äldre. Men de har försökt få i gång det igen och jag tror de har lyckats locka fler, säger Ingemar Johansson.

   Skärmdump från Krister Börjessons film på harvningen.
  Skärmdump från Krister Börjessons film på harvningen. FOTO: Krister Börjesson

  Flera bybor samlades

  I helgen var det dags för årets harvning och flera bybor samlades för att se på och sätta sin potatis.

  – Den (backen, reds anm) är indelad i en massa små fastighetsbeteckningar. Det är som små tårtbitar längs hela vägen. Men sen är det inte alla som utnyttjar sin del heller så då kan andra få sätta potatis i stället, säger Ingemar Johansson.

  Halvvilt i den branta backen

  Tidigare användes häst och spade vid harvningen. Men med tiden har tekniken bytts ut och nu används ett specialgjort traktordrivet harvspel.

  – Man börjar nerifrån och harvar uppåt och drar uppåt. Men det är väldigt brant där som du kanske förstår. Sen går den på hjul ner och så har man rep på varsin sida för att bromsa takten, säger Ingemar Johansson och tillägger:

  – Harven faller fort. Man måste verkligen bromsa på slutet så det är lite halvvilt. Men det brukar inte bli några skador.

   Läsarbild på den nyharvade backen från Annika Grundström som var på plats i lördags.
  Läsarbild på den nyharvade backen från Annika Grundström som var på plats i lördags. FOTO: Annika Grundström

  Film på årets harvning

  Krister Börjesson har också tidigare varit med och harvat i backen men i år filmade han i stället.

  – Det är ganska jobbigt att harva backen. Sista gången jag var med och sprang var 2012. Nu får de som är yngre ta vid, säger han.

  Se hans film från årets harvning här ovan.

  Relaterade artiklar

  Till toppen