Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 augusti 2012

  Gen från gamla sorter kan ge nyttigare vete

  Forskare i bland annat Linköping har visat att näringsinnehållet i dagens vete kan förbättras med hjälp av en gen från gamla nordiska vetesorter.

  Genen som kallas NAM-B1 ökar vetekärnans innehåll av protein och mineraler. Den har hittills bara hittats i vilt emmervete i Irak och Mellanöstern och har använts i växtförädling av pasta- och brödvete.

  Men nu har alltså genen hittats på betydligt närmare håll. Forskarna vid Linköpings universitet och Nordiska museet gjorde i samarbete med franska veteexperter en analys av drygt 500 sorter. Bland vetesorter med nordiskt ursprung fanns genen hos en tredjedel, nästan alla dessa var vårveten från Sverige, Danmark, Finland eller Norge.

  – En möjlig förklaring till att genen funnits i de nordiska sorterna kan vara att den också bidrar till snabbare mognad, vilket kan vara av stor betydelse i ett kallare klimat, säger Jenny Hagenblad, universitetslektor i genetik vid Linköpings universitet i en kommentar. Hon är försteförfattare till den artikel i ämnet som nu publicerats i tidskriften Theoretical and Applied Genetics.

  Forskarna hoppas att de vetesorter som identifierats som bärare av genen ska kunna användas i växtförädling för att få fram nya vetesorter med högre näringsinnehåll.

  – Våra fynd är ett påtagligt exempel på hur studier av äldre kulturväxter kan få direkt tillämpning i modern växtförädling , säger Matti Leino, forskare i genetik och växtförädling vid Nordiska museet, i en kommentar.

  Till toppen