Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 december 2020

  ”Gårdsmjölken kan bli nya havremjölken”

  Stora, europeiska aktörer fortsätter att pressa priset på svensk mjölk och svenska mejeriprodukter. Men stabila priser och mångfalden i svensk mjölkproduktion är ljuset i tunneln.

  FOTO: ATL

  Hot: Brexit

  Storbritanniens EU-utträde riskerar att slå både mot Arlakoncernens intäkter på den brittiska marknaden och på Arlas danska export till samma marknad. Handelsstatistiken från SCB och Jordbruksverket visar att dansk mjölk i allt högre utsträckning tenderat att hamna i Sverige, som näst efter Storbritannien är Arlas enskilt största. En het importkandidat vid en hård Brexit är danskt smör, där Arla Sverige i dag har lågpriskonkurrens från finska Valio.

  Hopp: Mångfalden

  Det har nog aldrig funnits så många olika sätt att producera mjölk och mejeriprodukter i Sverige som i dag. Teknikutvecklingen har gett tillgång till såväl mjölkrobotar som mjölkautomater. I dag finns möjlighet att dra nytta av modern stordrift och stabila europapriser samtidigt som mindre gårdar kan dra nytta av trenden med hantverksprodukter och närproducerat. Med moderna testmetoder har opastöriserad gårdsmjölk alla förutsättningar att bli den nya havremjölken år 2021.

  Utmaningar: Prispressen

  Den näst största mjölkmängden i Sverige kontrolleras av franska Lactalis, som äger Skånemejerier AB. I våras konkurrerade de med Arla i en stor upphandling av mjölk och andra färska produkter till alla skolor i Göteborgs stad. Produkterna var nästan uteslutande svenska, såväl eko som konventionella. Handlingarna visar att Arla vann på lägsta pris, framför allt på feta produkter. Upphandlingen är ett exempel på hur de två stora, europeiska aktörerna på den svenska mejerimarknaden pressar priset även på svenska mejeriprodukter. Det spiller över på andra aktörer som vill dra nytta av den ökade efterfrågan och begränsade tillgången på svensk mjölk och svenska mejeriprodukter.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen