Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 7 augusti

    Gårdsmejeriet på väg tillbaka efter torkan

    Höjdens mejeri i Småland drabbades hårt av förra årets torka. Men nu har de återhämtat sig och planerar att utöka produktionen.

    – Efterfrågan på våra ostar är så stor att vi bestämt oss för att bygga ut verksamheten, säger Mario Wenzel, ägare till gårdsmejeriet.

     Mario och Yvette Wenzel planerar att bygga ut sitt mejeri i Farshult.
    Mario och Yvette Wenzel planerar att bygga ut sitt mejeri i Farshult. FOTO: Fredrik Loberg

    För tio år sedan bodde Mario Wenzel och hans fru Yvette i Berlin. Han hade utbildat sig till sjuksköterska och var drivande kraft i ett musikband. Hon arbetade som herrskräddare i stadens operahus. År 2010 flyttade de till den småländska landsbygden och två år senare bosatte sig paret i Farshult i Högsby kommun, på gården Höjden.

    – Innan vi kom hit hade ingen av oss arbetat med livsmedel, berättar Yvette Wenzel.

    Idén till ett mejeri växte fram ur deras gemensamma tanke om att leva självförsörjande och ekologiskt. De första getterna av svensk lantras flyttade in på gården. Av getmjölken började Yvette Wenzel testa att tillverka ostar hemma i köket och gick flera mejerikurser.

    År 2016 hade de skaffat mjölkningsutrustning, byggt ett litet mejeri, och fått alla tillstånd som krävdes för kommersiell produktion. Yvette och Mario Wenzel berättar att de är tacksamma över ett generöst kunskapsutbyte inom nätverket för svenska gårdsmejerister.

     Yvette Wenzel tillverkar krämiga getostar i gårdsmejeriet med omsorg.
    Yvette Wenzel tillverkar krämiga getostar i gårdsmejeriet med omsorg. FOTO: Fredrik Loberg

    ”Det var katastrof”

    I början av förra sommaren öppnade de Höjdens gårdsbutik. Då kom den svåra, långvariga torkan.

    – Det var katastrof. Vårt företag är litet, känsligt och under uppbyggnad. Inför vintern såg det tufft ut. Vi hade svårt att hitta tillräckligt med foder till våra getter, och visste inte om vi skulle kunna fortsätta, berättar Mario Wenzel.

    – Tack vare några snälla lokala bönder, som var villiga att sälja en del av sitt foder till oss, så klarade vi situationen.

     Efter fjolårstorkan var det svårt att hitta tillräckligt med foder till getterna, berättar Mario Wenzel.
    Efter fjolårstorkan var det svårt att hitta tillräckligt med foder till getterna, berättar Mario Wenzel. FOTO: Fredrik Loberg

    I år ser det ljusare ut. Yvette Wenzel tillverkar färskostar och lagrade ostar med olika kryddor och smaker. De säljs till livsmedelskedjor och restauranger, lanthandlare, gårdsbutiker och direkt från familjeföretagets egen affär. Ifjol kom Höjdens mejeri på silverplats för sina getostbollar, och fick brons för sin eldost i en tävling bland 180 deltagande svenska gårdsmejerister.

     Christel, Hans, Mario och Yvette Wenzel hjälps åt hemma på gården.
    Christel, Hans, Mario och Yvette Wenzel hjälps åt hemma på gården. FOTO: Fredrik Loberg

    Stor efterfrågan på eldost

    Efterfrågan på deras grill- och stekbara eldost har ökat ytterligare i sommar efter artiklarna om cypriotisk halloumiost. Antibiotikaanvändandet vid djuruppfödning i Cypern har fått stor uppmärksamhet i svensk nyhetsförmedling.

    – Just nu skulle vi kunna producera eldost både dag och natt. Efterfrågan är stor, säger Mario Wenzel.

    Höjdens mejeri planerar att öka produktionen.

    – Vi har byggt upp verksamheten långsamt, utan lån, med magkänsla och romantisk blick. Nu börjar vi titta mer på siffror, på inkomster och kostnader, säger Mario Wenzel.

     Färskost med provencekryddor producerad på gårdsmejeriet i Farshult.
    Färskost med provencekryddor producerad på gårdsmejeriet i Farshult. FOTO: Fredrik Loberg

    Småskaligt och ekologiskt

    Tanken är att fortsätta utveckla nya sorters ostar, tillverkade av opastöriserad getmjölk från den egna gården. Samtidigt vill familjen behålla den småskaliga prägeln på sitt företag. Yvette och Mario Wenzel har i dagsläget inga tankar på att skaffa fler getter än de 50 som finns på gården.

    – I stället ska vi köpa in mer ekologisk komjölk till vår produktion av eldostar, berättar Mario Wenzel.

    Höjdens Mejeri är ett familjeföretag med möjlighet att växa. Mario Wenzels föräldrar, Christel och Hans, som flyttade från Tyskland till Småland före Mario och Yvette, är i högsta grad delaktiga. Christel bakar surdegsbröd till gårdskaféet av vassle från ostproduktionen.

    Både Christel och Mario Wenzel är anställda sjuksköterskor i Högsby kommun. Än så länge har bara mejeristen Yvette Wenzel heltidsjobb på gården.

    – Jag har en dröm om att en gång bli professionell getbonde, berättar Mario Wenzel i Farshult.

     Efter fjolårssommarens svåra torka planerar nu Höjdens mejeri att utöka produktionen av ostar.
    Efter fjolårssommarens svåra torka planerar nu Höjdens mejeri att utöka produktionen av ostar. FOTO: Fredrik Loberg

    Höjdens gårdsmejeri

    Bolagsform: Enkelt bolag

    Ägare: Mario och Yvette Wenzel

    Anställda: 1, plus att hela familjen, även Yvettes och Marios båda barn, hjälper till

    Antal getter: 50

     30 av de 50 getterna på gården mjölkas, berättar Mario Wenzel.
    30 av de 50 getterna på gården mjölkas, berättar Mario Wenzel. FOTO: Fredrik Loberg

    Relaterade artiklar

    Till toppen