Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 september

  Att göra halt kan vara vägen framåt

  Ljusdal

  Att stanna upp och reflektera över vart ens företag är på väg är viktigt. Lotta Wallberg Bruun och Hans Bruun har gjort flera halvhalter i sitt lantbrukarliv och i dag vilar företaget tryggt på flera ben.

   Lotta Wallberg Bruun och Hans Bruun tillsammans med ett av årets flasklamm och vallhunden Cavat.
  Lotta Wallberg Bruun och Hans Bruun tillsammans med ett av årets flasklamm och vallhunden Cavat. FOTO: Mari Nälsén

  För femton år sedan bestämde sig Lotta Wallberg Bruun och Hans Bruun för att avveckla sin hästgård i Uppland för att bli fårbönder.

  – Det var inget lätt beslut, men vi kände att vi skulle ångra oss om vi inte provade, säger Lotta Wallberg Bruun.

  2005 slog de till på gården Onsäng utanför Ljusdal i Gävleborg. Det är en före detta bolagsgård med bra arrondering och åkrar, kort sagt är den perfekt för lammproduktion – precis som paret Bruun hade tänkt sig.

  Stannade upp och funderade

   I gårdsbutiken finns förutom kött även skinn, hantverk och garn.
  I gårdsbutiken finns förutom kött även skinn, hantverk och garn. FOTO: Mari Nälsén

  Det var också så de började, med att arrendera upp mark och odla såväl vall som spannmål. I första vändan köpte de 150 får och utökade sedan snabbt till 250. Länge fanns tanken på att bygga ett nytt stall för 500 djur.

  Men Lotta Wallberg Bruun och Hans Bruun brukar då och då göra en halvhalt i sitt liv, för att stanna upp och fundera. Efter några år gjorde de just det.

  – Vi kände att det inte blev mycket pengar över, i alla fall inte för att investera stort, så vi bestämde att börja förädla en del av köttet, berättar Lotta Wallberg Bruun.

  – Utöver det ville vi inte sätta upp ett nytt stall när vi redan hade en enorm ekonomibyggnad utan valde att låta bli, säger Hans Bruun.

   Sampo Hr46x-19 gallringsskördaren som står för 2/3 av företagets omsättning.
  Sampo Hr46x-19 gallringsskördaren som står för 2/3 av företagets omsättning. FOTO: Mari Nälsén

  Så följde några år med marknadsliv när Lotta Wallberg Bruun slog sig ihop med en kollega och bland annat började producera livsmedel och sälja skinn. När den verksamheten ökade byggdes gårdsbutik på gården och de investerade i en begagnad gallringsskördare för Hans Bruun att ta uppdrag med.

  – Jag hade en entreprenadfirma tillsammans med min far och bror när vi bodde i Uppland, så det var något jag hade erfarenhet av, berättar han.

  Björnen förstörde

   Lotta Wallberg Bruun.
  Lotta Wallberg Bruun. FOTO: Mari Nälsén

  De kommande åren slet de hårt och började dessutom få problem med rovdjur vilket ledde till stress och oro.

  – Vi har ett fält några hundra meter bakom gården och en höst blev det för blött för att hämta balarna där. Vi tog oss inte dit med traktorn. På kvällarna såg vi att flera björnar uppehöll sig där och när vi väl kunde hämta balar hade de rivit sönder 44 av 49, berättar Hans Bruun.

  Vintern 2017/18 gick luften ur dem och det var dags för ännu en halvhalt.

  – Vi hade djur överallt och det kändes inte som att det var lönsamt för det arbete vi lade ned, säger Lotta Bruun.

  I dag har de hittat rätt, företaget vilar tryggt på tre ben där Hans Bruun och hans beståndsgående gallringsskördare med uppdrag för Mellanskog står för två tredjedelar av gårdens omsättning. Den sista tredjedelen står gårdens 100 får och gårdsbutiken för. Det har gett en bättre ekonomi och en tryggare, mindre orolig tillvaro.

  – Jag är fortfarande slav över mina rovdjursavvisande stängsel som jag röjer kontinuerligt hela växtsäsongen, säger Lotta Wallberg Bruun.

  – Men nu har jag ett hanterligt antal får som jag kan stalla in snabbt om det är rovdjur i närheten.

  Gårdsbutiken slog rekord

   Tre kilometer rovdjursavvisande stängsel som röjs många gånger under sommarsäsongen. ”Jag är slav under mina stängsel”, säger Lotta Wallberg Bruun.
  Tre kilometer rovdjursavvisande stängsel som röjs många gånger under sommarsäsongen. ”Jag är slav under mina stängsel”, säger Lotta Wallberg Bruun. FOTO: Mari Nälsén

  Lammproduktionen är Krav och omkring 50 procent tas på återtag, gårdsbutiken har öppet mellan påsk och nyår och trots att antalet får är färre är inte det ekonomiska tappet särskilt stort.

  – Gårdsbutiken går allt bättre då folk blir mer medvetna om vad de äter, säger Lotta Wallberg Bruun som också upplevt en coronaeffekt av det ovanligare slaget.

  Under juli slog gårdsbutiken nämligen försäljningsrekord.

  – Det brukar annars vara till jul som vi säljer mest men i sommar har vi haft otroligt många kunder, både nya och gamla och de har handlat för högre belopp per köp än tidigare.

  Även arealen är minskad till att omfatta den vall som djuren äter. I dag brukas 55 hektar, mindre än hälften av de 115 hektar som det var som mest.

   Hans Bruun.
  Hans Bruun. FOTO: Mari Nälsén

  Onsäng

  Ort: Ljusdal.

  Namn: Lotta Wallberg Bruun 54 år, Hans Bruun 55 år.

  Bolagsform: Enskild firma.

  Anställda: Inga.

  Areal: 55 hektar åker.

  Verksamhet: Lammuppfödning med 100 får, gårdsbutik och skogsentreprenad med gallringsskördare Sampo Hr46x-19.

  Omsättning: 2 250 000 kronor.

  Vinst: Mellan 200 000 och 400 000 (företaget har alltid gått med vinst).

  Investering: 2 800 000 (gallringsskördare).

  Relaterade artiklar

  Till toppen