Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 oktober 2018

  Gamla redskap blev ny affärsidé: ”Ett roligt sätt att umgås”

  Deras nystartade ungdomsföretag ska öka kunskapen om maskiner. Att ha tillgång till verkstad – och en morfar med kontakter – underlättar.

   Eliaz Fahlén från Fornåsa utanför Motala och Jacob Larsson från Ulrika sydväst om Linköping har startat företaget Maskinservice UF.
  Bild 1/3 Eliaz Fahlén från Fornåsa utanför Motala och Jacob Larsson från Ulrika sydväst om Linköping har startat företaget Maskinservice UF. FOTO: Privat
   En International 8-16 från 1921 ägs av Eliaz Fahléns morfar. Den är inte till salu. Däremot kan de unga företagarna tänka sig att sälja andra veterantraktorer.
  Bild 2/3 En International 8-16 från 1921 ägs av Eliaz Fahléns morfar. Den är inte till salu. Däremot kan de unga företagarna tänka sig att sälja andra veterantraktorer. FOTO: Privat
   Höräfsor är exempel på maskiner som Eliaz Fahlén och Jacob Larsson vill börja meka med.
  Bild 3/3 Höräfsor är exempel på maskiner som Eliaz Fahlén och Jacob Larsson vill börja meka med. FOTO: Niklas Larsson

  Eliaz Fahlén och Jacob Larsson studerar båda på Vretagymnasiet utanför Linköping. Eliaz har valt inriktning lantbruk och Jacob går maskinlinjen. Nu har de startat ett UF-företag, Maskinservice UF, där affärsidén är att köpa in äldre redskap och maskiner, renovera dem och sen sälja dem i bra skick. Även viss service ska erbjudas.

  Hur kom ni på affärsidén?

  – Månskensbönder har inte behov av extrema maskiner. Och så finns det äldre bönder kvar i trakten som gillar gamla maskiner i fint skick. Det är också en bra källa att hämta kunskap i när man ska svetsa upp rost och sprickor. Även att måla och hitta reservdelar, få kontakter, berättar Eliaz Fahlén.

  – Vi har grubblat på idén ett antal veckor. Vi har velat lite mellan att ha en allservice där vi åker omkring och servar redskap, skogs- och lantbruksmaskiner. Nu har vi gått tillbaka till den här idén. Men vi servar även nyare maskiner. Folk kanske behöver byta spetsar på en harv eller plog, fortsätter han.

  Hur har ni fått era maskinkunskaper?

  – Jag har varit med hela min barndom, med mina föräldrar och min morfar. Jag är uppväxt på en gård och har servat många maskiner.

  På motorsidan kan de tänka sig att byta oljor och filter, men i första hand erbjuder de redskaps- och maskinservice. Svets och lack.

  De tänker sig också att köpa in redskap som potatisräfsa, hövändare och någon harv. Sedan ska de gå igenom redskapen, göra i ordning dem och kolla så att de inte har brister. När det är gjort blir redskapen klara till försäljning.

  Det är viktigt att maskinerna får rätt färg som stämmer med hur de såg ut när de var nya, menar Eliaz Fahlén.

  Hur ska ni tjäna pengar?

  – Vi köper in ett redskap i dåligt skick och gör i ordning det, både jag och Jacob har bra lokaler med verktyg. Har man bra kontakter kan man få tag på lite billigare delar. Köper vi in en gammal harv för 500 kronor, då kanske vi kan sälja den för 1 500 kronor. Då har man gjort några hundra kronor i vinst.

  – Det är inte pengarna som är det viktigaste. Det är mer ett roligt sätt att umgås. Få komma ut i marknadsvärlden.

  Marknadsföringen ska ske via sociala medier, i olika intressegrupper, men de ska också sätta upp lappar i butiker. Eliaz Fahléns morfar bor på gården och har kvar sina kontakter inom lantbruket. Det kan också skapa affärer.

  Verksamheten i företaget ska än så länge skötas en till två gånger i veckan, efter skoltid. De båda nyföretagarna går andra året på gymnasiet. Ett bilkörkort kommer underlätta under nästa år.

  – Just nu är det lite kärvt att åka runt med en epatraktor och leta redskap, säger Eliaz Fahlén.

  På hans föräldragård finns billyft, eltruck och en grävmaskin. Även riktningsverktyg och gassvets finns i verkstaden. Morfar är mekarkunnig och finns tillhands som en resurs med lång erfarenhet av lantbruksmaskiner.

  En riktig gammal traktor på gården är en International 8-16 från 1921 och den ägs av Eliaz Fahléns morfar. Den kom till gården redan 1922 och köptes av släktingar bakåt i tiden.

  – Min morfars pappas pappa köpte den ny från Chicago, säger Eliaz Fahlén.

  Internationalen säljer de inte, men att sälja andra veterantraktorer är de inte främmande för. Då kan ju traktorköparna behöva köpa ett bra och passande redskap också.

  Ung företagsamhet – en chans för unga att driva företag

  Ung företagsamhet (UF) är en utbildning på gymnasiet för de som är mellan 16 och 20 år. Under ett läsår startar, driver och avvecklas ett UF-företag med stöd från lärare och rådgivare från näringslivet.

  UF-företag kallas även övningsföretag. Här får eleverna veta vad de ska tänka på när det gäller skatter och avgifter. Informationen vänder sig även till de som är med i konceptet sommarlovsentreprenörerna eller liknande, där syftet är att de ska lära sig starta företag och att det ingår i en utbildning.

  Källa: Skatteverket

  Relaterade artiklar

  Till toppen