Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 mars 2017

  Gamla etiketter skapar nya problem med miljöstödet

  Efter årsskiftet har villkorsändringar skett på nästan alla växtskyddsmedel som tidigare hade kravet. Men enligt lagstiftningen måste villkoren på etiketten följas. Eftersom beslutet överraskade företagen finns det mycket produkter både hos lantbrukare och hos återförsäljare med gamla etiketter.

   Agneta Sundgren, växtskyddsexpert på LRF.
  Agneta Sundgren, växtskyddsexpert på LRF. FOTO: Lrf

  I höstas togs det hårt kritiserade kravet på 10 meters bevuxna skyddszoner mot vattendrag bort när nya växtskyddsmedel godkänns. Bakgrunden är att forskning visar att de breda skyddszonerna generellt inte behövs i Sverige för att skydda vattendragen från läckage av medlen. Efter årsskiftet har villkorsändringar skett på nästan alla växtskyddsmedel som tidigare hade kravet.

  Men då kommer nästa bekymmer för odlare. Enligt lagstiftningen måste villkoren på etiketten följas. Eftersom beslutet överraskade företagen finns det mycket produkter både hos lantbrukare och hos återförsäljare med gamla etiketter.

  ”Orimligt”

  Detta ställer till det ytterligare för de lantbrukare som söker miljöersättning för skyddszoner. Om man använder ett preparat som har krav på bevuxen skyddszon kan man nämligen inte begära ersättning för skyddszon utan måste dra tillbaka sin begäran om utbetalning innan man börjar spruta.

  – Så har det varit i ett antal år vilket odlarna, naturligtvis, tyckt varit orimligt, säger Agneta Sundgren, växtskyddsexpert på LRF.

  Men nu uppkommer en diskussion om hur lantbrukare som sökt miljöersättning för skyddszoner ska göra i år om de har en förpackning med gammal märkning.

  – Om Jordbruksverket tolkar det strikt gäller det som står på förpackningarna och då kan man fortfarande inte få miljöersättning trots att villkoret tagits bort, säger Agneta Sundgren.

  Jobbar för en lösning

  Branschen jobbar nu febrilt för att kunna få en lösning på etikettproblemet innan vårbruket drar i gång på allvar. Svenskt Växtskydd har tidigare lämnat in ett förslag till Kemikalieinspektionen på hur problemet skulle kunna lösas. Men efter att ha utrett förslaget står Kemikalieinspektionen fast vid sin tidigare hållning att villkoren på etiketterna måste följas.

  – Deras förslag går tyvärr emot vad vi har möjlighet att föreskriva om, säger Mats Allmyr, miljöriskbedömare på Kemikalieinspektionen.

  Ännu inget svar

  På Jordbruksverket har man ännu inget klart svar på frågorna om miljöersättningar eller hur problematiken med tillsynen eventuellt kan lösas.

  – Vi håller på att titta på frågorna och vår roll i detta, säger Olof Johansson, chef på växt- och miljöavdelningen på Jordbruksverket.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen