Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 november 1999

  Gallring med GPS-navigering

  Skogsbruket tar nu steget in i rymdåldern. I skogarna nordväst om Umeå rullar en gallringsskördare utrustad med GPS-navigering och ett datasystem för digitala kartor. Maskinföraren Patrik Renman kan sköta jobbet utan att ens titta ut genom rutan
  – På bildskärmen får jag exalt besked var i skogen jag befinner mig och riskerr inte att kapa fel träd, berättar han för Dagens Nyheter.
  Arbetet är intensivt och kräver full uppmärksamhet. Under ett arbetspass på sex timmar fäller Patrik Renman 600 träd, därefter krävs tre timmars vila för att koncentrationen åter ska var total.
  Skogsbolagen Modo och Assidomän är först med att installera GPS, Global Positioning system, ett avancerat system för positionsbestämning med hjälp av satellit. Andra företag är dem tätt i hälarna.
  Extrautrustningen för satellitstyrt skogsbruk kostar omkring 45 000 kronor per maskin , men siffrorna väntas sjunka i takt med teknikutvecklingen.
  (ATL)

  Relaterade artiklar

  Till toppen