Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 april

  Höjde omsättningen med 7 miljoner

  Brålanda.

  Tack vare ett växthus för 16 miljoner omsätter Gällenäs Grönsaker nu 7 miljoner kronor extra om året. Bland annat med odling av aubergine.

   Peter och Anette van Schie prioriterar att odla fler sorters grönsaker framför effektivitet. ”Vi jobbar för den lokala marknaden som vill ha ett bredare utbud”, säger Anette van Schie.
  Peter och Anette van Schie prioriterar att odla fler sorters grönsaker framför effektivitet. ”Vi jobbar för den lokala marknaden som vill ha ett bredare utbud”, säger Anette van Schie. FOTO: Torbjörn Esping

  På den halva hektar där de valde att bygga växthuset fanns tidigare en gammal vall.

  – Det är en enorm omsättningsförändring om man ser till den här lilla markplätten, säger potatisodlardottern Anette van Schie, som gifte sig med tomatodlarsonen Peter van Schie från Holland och flyttade till föräldragården på drygt 100 hektar i Dalsland.

  – Jag är uppväxt i växthuskulturen och jag tyckte det skulle kunna fungera här också, det är ett spännande äventyr, säger Peter van Schie.

  Både hobby och arbete

  2012 började de med tunnelodling för gårdsbutiken på hobbybasis vid sidan av jobben som potatisrådgivare respektive växtnäringsspecialist på Yara. Potatisgården och tunneln finns kvar och omsätter 4,5 miljoner kronor om året.

  Men 2016 satsade de rejält på 5 000 kvadratmeter växthus och flispanna som stod färdiga 2017. Och har fått ett företag med ytterligare 7 miljoner kronor i omsättning.

  – Vi tycker det är så roligt att jobba själva, känna på plantorna och vara med i den riktiga odlingen, säger Anette van Schie.

  Produktionen är lite ovanlig

  I växthuset samsas tomater med paprika, aubergine och gurka.

  Varje gröda har sitt optimala behov av temperatur, klimat, vatten, näring, pollinering och nyttodjur mot skadegörare. Sam­odlingen blir mer komplicerad och oundvikligen en kompromiss.

  – Vi har bestämt oss för att lägga effektiviteten lite åt sidan eftersom vi jobbar för den lokala marknaden som vill ha ett bredare utbud, säger Anette van Schie.

   Anette van Schie odlar bland annat aubergine.
  Anette van Schie odlar bland annat aubergine. FOTO: Torbjörn Esping

  – Man lägger rätt många timmar och då blir det också ens hobby. Det är en livsstil att odla och man gör en del också för nöjet.

  Får hjälp med avtal

  Tomaterna är störst. Men efterfrågan på de vita och spräckliga auberginerna är stor och de letar sig hela vägen till storstäderna. Grönsakerna planteras i januari och skördas från april till mitten av november.

  Gällenäs Grönsaker är anslutet till Mellansvenska Odlare som varje höst säljer produktionen i växthuset till olika kunder, främst i Västra Götaland.

  – Jag tycker det är bra. Vi får hjälp att förhandla fram bra avtal och så kan vi lägga fokus på det vi tycker är roligt, på odlingen.

   Auberginens blomma är alltid lila. Men frukterna kan ha olika färger.
  Auberginens blomma är alltid lila. Men frukterna kan ha olika färger. FOTO: Torbjörn Esping

  Peter van Schie tycker att växthusodlingen i Sverige kan utvecklas.

  – Den är lite ensidig. Gurka är stort. Men det finns möjlighet till mycket fler odlingar, du kan odla väldigt mycket i ett växthus, till exempel melon och zucchini.

  LÄS OCKSÅ: Trädgårdsodling starkast växande inom lantbruket

  Gällenäs grönsaker

  Bolagsform: Aktiebolag.

  Ägare: Anette och Peter van Schie.

  Personal: 10 ungdomar på helger och sommarlovet. 2 helårsanställda och 4 deltidare.

  Omsättning (2019): 7 Mkr.

  Resultat: 1,1 Mkr.

  Verksamhet: Odling i växthus. 15 sorters tomat, 4 sorters paprika, 4 sorters aubergine och gurka.

  Försäljning: Genom Moek och gårdsbutiken.

  Investering: Växthus med flispanna för 16 miljoner kronor 2016.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen