Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 november 2017

  Gå som lärling och bli bonde

  Nu blir det omstart för lärlingsutbildningen till lantbrukare i Mellerud.

   Lärlingsutbildning till bonde betyder ett par dagar på skolbänken på gymnasiet och resten av veckan ute på något av jordbruken.
  Lärlingsutbildning till bonde betyder ett par dagar på skolbänken på gymnasiet och resten av veckan ute på något av jordbruken. FOTO: Melleruds kommun

  Ett par dagar i skolbänken på Dahlstiernska gymnasiet och resten av veckan ute hos någon lantbrukare i Dalsland. Så ser det tänkta upplägget för lärlingsutbildningen ut.

  Så har det varit tidigare och till läsåret 2018/2019 planeras för en omstart efter något års uppehåll med intagningen.

  – Nu, när det inte blev någon naturbruksutbildning på Nuntorp kände vi att det skulle vara bra för lantbruket, som är en viktigt näring i Dalsland, att det finns en utbildning på nära håll, säger Anders Pettersson, skol- och kulturchef i kommunen.

  LÄS OCKSÅ: Unga bönder måste få bättre möjligheter

  Gymnasieskolan har sedan tidigare lärlingsutbildning i andra yrken och byggt upp ett samarbete med företag i området. Nu har man också hållit ett par möten med lantbrukare i området.

  – Vi vet ju inte hur intresset är från eleverna sida än men lantbrukarna var mycket positiva till att vi startar igen. Och systemet bygger ju på att de är med, säger Anders Pettersson.

  Om Skolverket säger ja så finns möjligheten att söka inför skolstarten nästa höst. Men först någon gång i maj efter omval får skolan definitivt att veta om det också finns elever som vill gå lärlingsutbildningen.

  LÄS OCKSÅ: Två naturbruksskolor såldaATL TV: Strunta i tunnan – gödsla med slang

  Relaterade artiklar

  Till toppen