Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 oktober 2019

  Fyrhjuling ger lantbrukare rejäl skattesmäll

  Flera småföretagare med fyrhjuling som arbetsredskap har krävts på stora belopp av Skatteverket. Myndigheten har klassat redskapen som en förmån som ska beskattas.

   Skatteverket klassar fyrhjulingen som en förmån – som ska beskattas.
  Skatteverket klassar fyrhjulingen som en förmån – som ska beskattas. FOTO: Istock

  Kjell Ericsson i Töcksfors i västra Värmland köpte för några år sedan en fyrhjuling i sitt aktiebolag. Den användes tillsammans med en skogsvagn för att kunna köra virke över en is som inte höll för tyngre fordon.

  Men en dag låg det ett brev från Skatteverket i brevlådan. Myndigheten hade upptäckt att hans aktiebolag ägde en fyrhjuling och att bolaget skulle betala arbetsgivaravgift för att Kjell Ericsson hade möjlighet att använda fyrhjulingen privat.

  Ett lämpligt förmånsvärde tyckte Skatteverket var drygt 7 000 kronor i månaden eller motsvarande 85 000 kronor per år. Detta för ett arbetsredskap som kostat 92 000 kronor i inköp.

  – Det är ju helt orimligt. Jag har en leasingbil, och förmånsvärdet på den är ungefär 10 procent av bilens värde. Här är det nästan 100 procent, säger Kjell Eriksson.

  ”Det är som Kafka”

  Hans Wänman i Klabböle utanför Umeå är byggkonsult men tillverkar också ved för försäljning. Även han fick en fråga från Skatteverket där man bad honom förklara hur han använde sin fyrhjuling. Han skickade in alla dokument han hade som visade att han använde den i sin vedproduktion.

  – Och så kommer den här beskattningen för att man har möjlighet att missbruka den. Det är ungefär som att bli dömd för barnmisshandel bara för att man har barn. Det är som Kafka: du kan inte försvara dig mot det. Har du grejen så är du rökt.

  Skatteverket bedömde inledningsvis förmånsvärdet till motsvarande 180 000 kronor per år. Efter diskussioner sänktes det till en tiondedel av det. Men även det är en slant för något som inte används nämnvärt privat. Det hjälpte inte att Hans Wänman jobbar i andra delar av landet fyra dagar i veckan som konsult och inte är i närheten av sin fyrhjuling.

  – Att jag inte kunde använda den verkade inte höra dit. Jag kunde ju i och för sig ha tagit med den på släp upp till Kiruna och kört omkring på nätterna, säger han och skrattar.

  Betalar och glömmer

  Och just att skratta åt situationen blev hans lösning.

  – Jag betalar och glömmer eländet. Den dagen jag fick domen for jag direkt i väg och fick fyrhjulingen värderad. Sedan köpte jag loss den privat, för det kändes som att det var en tickande bomb.

  Kjell Ericsson i Värmland diskuterade med Skatteverket utan resultat. Han överklagade till sist till förvaltningsrätten – som upphävde Skatteverkets beslut.

  – När jag fick rätt i förvaltningsrätten tänkte jag att jag hade rätt. Då var jag nöjd.

  Skatteverket fick rätt

  Men lyckan varade inte länge. Skatteverket överklagade i sin tur till kammarrätten som i princip gick på Skatteverkets linje, men satte ner förmånsvärdet till 3 000 kronor i månaden. Samma bedömningar har man gjort i flera andra ärenden.

  Även det är en hög summa för ett nödvändigt arbetsredskap som det finns mycket begränsade möjligheter att använda privat, tycker Kjell Ericsson.

  – Jag sålde den. Jag vill inte hålla på att lägga ut de pengarna. Det går inte.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen