Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 december 2017

  Fyrbenta familjemedlemmar drar in miljarder till BNP

  I vart fjärde hem bor det minst en katt eller hund - och för deras skull är vi beredda att betala mycket pengar. Nu har SLU försökt att räkna ut deras ekonomiska värde för samhället.

  De är våra mest älskade fyrbenta familjemedlemmar. Men katters och hundars ekonomiska värde i samhället har man aldrig riktigt räknat på – tills nu. Sveriges Lantbruksuniversitet SLU har i rapporten ”Värdet av hundar och katter i Sverige” räknat ut deras samhällsekonomiska betydelse.

   Diagram från forskningsrapporten "Värdet av hundar och katter i Sverige".
  Diagram från forskningsrapporten "Värdet av hundar och katter i Sverige". FOTO: ruben

  Totalt finns det omkring 2 miljoner hundar och katter i Sverige. Och svenskarna öppnar allt oftare sina plånböcker för deras skull, och lägger mer och mer pengar på veterinärbehandlingar, foder och andra tjänster.

  LÄS OCKSÅ: Vargskydd på hund kan försvinna

  Totalt är det sammanlagda bidraget till BNP cirka 7 miljarder kronor, och vår omsorg för våra hundar och katter skapar sysselsättning för mer än 8000 personer.

  Denna uppskattning gäller bara för sällskapshundar och katter. Forskarna har alltså inte räknat in de ekonomiska värden som till exempel arbetande hundar drar in till exempel polisen, jägare och tullen. Hade de gjort det, skulle den ekonomiska betydelsen varit ännu större, skriver forskarna.

  Premium: Bonnie specialist på att spåra rovdjurLÄS OCKSÅ: Nya rön om kattparasitenLÄS OCKSÅ: Stora bredbandsproblem på landsbygden

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen