Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 mars 2018

  Fyra röster: Inför vårbruket jorden runt

  Maskininvesteringar, mötessäsong och oroande handelsavtal. Det är några av de ämnen som förenar världens lantbrukare. Här rapporterar de till tidningen Lantmannen nummer 4.

   Snötäcket är tjockt på de ryska fälten hos Torbjörn Karlsson.
  Snötäcket är tjockt på de ryska fälten hos Torbjörn Karlsson. FOTO: Privat

  USA

  ”Vi behöver hitta nya premiummarknader”

  Andrew Bowman odlar majs och sojabönor på 525 hektar i Illinois, USA.

  Vad har hänt sedan sist?

  – Det har varit ovanligt stillsamt. Förutom den utdragna skörden hann vi avsluta arbetet i fält på ett bra sätt. Vi har haft sex veckor med gott om tid att komma framåt i olika projekt.

  Hur är vädret?

  – Under februari var många fundersamma över att alven var uttorkad. Nu har vi äntligen fått lite vatten som rinner igenom dräneringen och fälten!

  Har du gjort några nya investeringar?

  – Vi monterar några extra tankar på vår såmaskin för att kunna lägga gödning i samband med sådd, ganska ovanligt i vårt område, för att få ett snabbare upptag för grödan och spara kostnader. Vi börjar med popcornmajs och ska fortsätta med sojaböna nästa år.

  Vad tror du blir den största utmaningen inför den här säsongen?

  – Vi behöver skära i kostnader och hitta fler möjligheter som tillför extra värde, som bättre gödningsspridning eller hitta nya premiummarknader, som vår GMO-fria majs eller utsädessojabönor. Utmaningen är att alla andra är i samma situation. Och marknadens volatilitet – som har varit nästan historiskt låg under de senaste 10 åren – börjar komma tillbaka. Det krävs bara dålig väderlek för att förändra allt. Så säljer du på förhand eller väljer du att vänta?

   Andrew Bowman tycker det är skrämmande att majspriserna har sjunkit kraftigt.
  Andrew Bowman tycker det är skrämmande att majspriserna har sjunkit kraftigt. FOTO: Privat

  Ryssland

  ”Väldigt stora överskott på spannmål”

  Torbjörn Karlsson, chefsagronom och odlingsansvarig hos Agrokultura. Brukar 120  000 hektar (höstvete, solrosor och sockerbetor), Voronez, Ryssland.

  Vad har hänt sedan sist?

  – Vi reparerar maskinerna inför vårbruket. Det återstår en del leveranser av skörd 2017 att avsluta från gårdarna. Annars är det fortfarande relativt låg aktivitet.

  Hur är vädret?

  – Februari har varit ordentligt kall, ned till –25 på nätterna eller ännu lägre. De senaste dagarna har det fyllts på med ytterligare snö med allt mellan 10 och 50 cm.

  Har du gjort några nya investeringar?

  – Vi byter ut en stor del av maskinparken och investerar i nya maskiner för den ökade sockerbetsodlingen. 2018 kommer vi att pröva ett nordamerikanskt skördekoncept för sockerbetor på en mindre areal.

  Vad tror du blir den största utmaningen inför den här säsongen?

  – Att hantera den nya situationen på den inhemska ryska spannmåls- och sockermarknaden. För spannmålen är överskotten nu väldigt stora och marknaden styrs av export i mycket större utsträckning än förut. Angående sockermarknaden har nu Ryssland nått full självförsörjning vilket naturligtvis påverkat priset för betor dramatiskt. Väder och logistik är alltid utmaningar för oss här.

   Amanda O’Connell hoppas på ännu mer snö före påsk.
  Amanda O’Connell hoppas på ännu mer snö före påsk. FOTO: Privat

  Kanada

  ”Vädret har varit väldigt oförutsägbart”

  Amanda O’Connell brukar 809 hektar växt­odling och driver mjölkproduktion med 120 kor, Ottawa, Kanada.

  Vad har hänt sedan sist?

  – Vi är mitt uppe i mötes­säsongen, varje organisation, företag och samhällsgrupp har möten. Vi har lärt oss nya saker och planerat inför säsongen.

  Hur är vädret?

  – Vädret har varit väldigt oförutsägbart, regnigt, varmt, kallt och snö. Vi hoppas att vi får mer snö innan påsk så vi får lite fukt till fälten.

  Har du gjort några nya investeringar?

  – Vi har köpt 50 hektar åkermark och hoppas kunna plöja den kommande höst. Vi ser över om vi ska investera i en ny tröska, räfsa och kanske en ny TMR-mixer.

  Vad tror du blir den största utmaningen inför den här säsongen?

  – Se till att odlare inte kör på fält för tidigt, stoppa dem som tänker åka ut och sprida gödsel för tidigt. Som utsädesförsäljare har jag problem med kunder som vill ha utsädet innan det har levererats. Det är väldigt nervöst att följa vad som händer med Nafta, CPTPP och andra handelsavtal. Framtiden är oviss med vår granne USA.

   Frankrike. Andra givan kväve sprids med 250l/ha = 100 kg kväve. "Jordproven vi tog i januari visar att det finns ingen kväve kvar sen i fjol", säger Thomas Uzu.
  Frankrike. Andra givan kväve sprids med 250l/ha = 100 kg kväve. "Jordproven vi tog i januari visar att det finns ingen kväve kvar sen i fjol", säger Thomas Uzu. FOTO: Privat

  Frankrike

  ”Jag hoppas på en bra höskörd”

  Thomas Uzu, kyckling- och köttdjursupp­födare, brukar 135 hektar (höstvete, raps och majs), LeMans, Frankrike.

  Vad har hänt sedan sist?

  – Vi har haft en ovanligt kall period där det pendlade mellan 0 och –10 några dagar. Vi passade på att sprida ut fastgödsel, mulla ner fånggrödor och köra ut första givan på 40 kilo kväve och 50 kilo svavel på vete och raps.

  Hur är vädret?

  – Vädret har varit torrt och kallt med temperaturer mycket under det normala ett tiotal dagar. Det var lite oroande för en del vete och raps som såddes tidigt men det verkar bara ha blivit små bladskador. Slutet av februari blev regnigt och mildare.

  Har du gjort några nya investeringar?

  – Jag planerar bara att göra små investeringar i år för att kunna lagra lite mer spannmål. Jag behöver gjuta ett golv men så länge vi har låga spannmåls­priser avvaktar jag med nya maskiner.

  Vad tror du blir den största utmaningen inför den här säsongen?

  – Som vanligt hoppas jag på bättre priser men jag tror inte alls på det, jag är mest orolig när det gäller rapsen. Jag har säkrat lite vete och raps men jag är inte nöjd. Jag hoppas på och behöver en bra höskörd, jag har redan tvingats släppa ut några kor för spara foder.

  Fotnot: Det här är en exklusiv artikel ur tidningen Lantmannen nummer 4. För att inte missa något, teckna en prenumeration här.

  Läs också: Allt svårare för vetet framöverLäs också: Tv: Skåne väntar på vårbruk

  Relaterade artiklar

  Till toppen