Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 juni 2017

  Full gas med Europas bästa anläggning

  Borgholm

  Den öländske lantbrukaren Jörgen Larsson investerade i en småskalig och gårdsanpassad biogasanläggning från Biolectric hösten 2015. Sedan dess har han trimmat anläggningen till att bli bäst i Europa.

  Bild 1/12 FOTO: Anders Fällman
   Anläggningen står på en gjuten platta. Rötkammaren har en diameter på 15,5 meter och rymmer 400 kubikmeter gödsel. I containern finns två inbyggda gasmotorer, som driver var sin generator, 22 kW respektive 11 kW. En stor del av överskottsvärmen från gasmotorerna återförs till rötkammaren, resten ventileras bort.
  Bild 2/12 Anläggningen står på en gjuten platta. Rötkammaren har en diameter på 15,5 meter och rymmer 400 kubikmeter gödsel. I containern finns två inbyggda gasmotorer, som driver var sin generator, 22 kW respektive 11 kW. En stor del av överskottsvärmen från gasmotorerna återförs till rötkammaren, resten ventileras bort. FOTO: Anders Fällman
  Bild 3/12 FOTO: Anders Fällman
   Gödseln pumpas till rötkammaren med en 9 kW Doda tryckpump. I gödselbrunnen (som rymmer 100 m3) tjockas flytgödseln till med försiktig tillsats av fastgödsel. För extra finfördelning används en Vogelsang Rotacut.
  Bild 4/12 Gödseln pumpas till rötkammaren med en 9 kW Doda tryckpump. I gödselbrunnen (som rymmer 100 m3) tjockas flytgödseln till med försiktig tillsats av fastgödsel. För extra finfördelning används en Vogelsang Rotacut. FOTO: Anders Fällman
   Gödseln pumpas till rötkammaren med en 9 kW Doda tryckpump. För extra finfördelning används en Vogelsang.
  Bild 5/12 Gödseln pumpas till rötkammaren med en 9 kW Doda tryckpump. För extra finfördelning används en Vogelsang. FOTO: Anders Fällman
   Biolectric är en lågprisanläggning med kvalitetsutrustning. Inflödet till rötkammaren regleras med en massflödesmätare som stänger av när tillräcklig volym pumpats in.
  Bild 6/12 Biolectric är en lågprisanläggning med kvalitetsutrustning. Inflödet till rötkammaren regleras med en massflödesmätare som stänger av när tillräcklig volym pumpats in. FOTO: Anders Fällman
   Den öländske lantbrukaren Jörgen Larsson investerade i en småskalig och gårdsanpassad biogasanläggning från Biolectric hösten 2015. Sedan dess har han trimmat anläggningen till att bli bäst i Europa.
  Bild 7/12 Den öländske lantbrukaren Jörgen Larsson investerade i en småskalig och gårdsanpassad biogasanläggning från Biolectric hösten 2015. Sedan dess har han trimmat anläggningen till att bli bäst i Europa. FOTO: Anders Fällman
  Bild 8/12 FOTO: Anders Fällman
   Jörgen Larsson är nöjd. Anläggningens driftsdata jämförs med andra anläggningar i Biolectrics nätverk och i december var det deras bästa anläggning i Europa med en verkningsgrad på över 90 procent.
  Bild 9/12 Jörgen Larsson är nöjd. Anläggningens driftsdata jämförs med andra anläggningar i Biolectrics nätverk och i december var det deras bästa anläggning i Europa med en verkningsgrad på över 90 procent. FOTO: Anders Fällman
  Bild 10/12 FOTO: Anders Fällman
   Stefan Halldorf, energirådgivare med egen konsultfirma.
  Bild 11/12 Stefan Halldorf, energirådgivare med egen konsultfirma. FOTO: Anders Fällman
   Den sakkunnige energirådgivaren Stefan Halldorf på Agri-Kultur tycker att det är en mycket intressant anläggningstyp eftersom den kombinerar användarvänlighet med en rimlig prislapp. - Vi hade kunnat ha betydligt fler anläggningar av den här typen i gång i Sverige, om Landsbygdsprogrammet hade varit smidigare att få ut stödpengar från. Ingen vill ju bygga innan de vet om de får investeringsstöd eller inte. - Jörgen har också lyckats bra att med att kunna ta in djupströgödsel i sin anläggning, och det borde alla biogasanläggningar ha utrustning för.
  Bild 12/12 Den sakkunnige energirådgivaren Stefan Halldorf på Agri-Kultur tycker att det är en mycket intressant anläggningstyp eftersom den kombinerar användarvänlighet med en rimlig prislapp. - Vi hade kunnat ha betydligt fler anläggningar av den här typen i gång i Sverige, om Landsbygdsprogrammet hade varit smidigare att få ut stödpengar från. Ingen vill ju bygga innan de vet om de får investeringsstöd eller inte. - Jörgen har också lyckats bra att med att kunna ta in djupströgödsel i sin anläggning, och det borde alla biogasanläggningar ha utrustning för. FOTO: Anders Fällman

  Marknaden häpnade när det dök upp en nyckelfärdig biogasanläggning till familjejordbruket för runt 1 miljon kronor. Men man ska inte förledas att tro att Biolectric har gett avkall på komponentkvaliteten. Det är byggsättet som håller kostnaderna i schack.

  Biolectrics biogasanläggningar utvecklades för några år sedan av belgiska ingenjörer. De föredrog prisvärda små anläggningar för flytgödsel och ville erbjuda fjärrkontroll för styrning av anläggningen. Genom ett enkelt upplägg ska lantbrukaren inte behöva lägga mycket tid och vara experter för att sköta anläggningen, driften sköts på distans av Biolectric.

  Anläggningen levereras som byggsats på en lastbil och ställs upp på tre dagar. På kort tid har ett stort antal byggts upp i Belgien och i omgivande länder. I Sverige

  Första anläggningen

  Biolectric kommer att ha fem anläggningar i drift innan sommaren 2017 och nästan alla som har sökt har fått investeringsstöd men det har tagit lång tid. Den första anläggningen i Sverige såldes till Jörgen Larsson på Wannborga utanför Borgholm på Öland hösten 2015.

  – Det bästa med anläggningen är att jag inte behöver ha kunnandet för att komma i gång och vara i drift. Sedan är det en annan sak att jag ändå är så pass intresserad att jag gärna lägger lite tid på att trimma den, erkänner Jörgen Larsson.

  Den sakkunnige energirådgivaren Stefan Halldorf tycker att det är en mycket intressant anläggningstyp eftersom den kombinerar användarvänlighet med en rimlig prislapp.

  – Vi hade kunnat ha betydligt fler anläggningar av den här typen i gång i

  Sverige, om Landsbygdsprogrammet hade varit smidigare att få ut stödpengar från. Ingen vill ju bygga innan de vet om de får investeringsstöd eller inte.

  – Jörgen har också lyckats bra med att kunna ta in djupströgödsel i sin anläggning, och det borde alla biogasanläggningar ha utrustning för.

  Kravcertifierad produktion

  Wannborga bedriver kravcertifierad produktion och ett syfte med anläggningen är att ta fram en effektivare stallgödsel till sin växtodling.

  – Grannarna påstår att de märkte skillnad direkt i fjol. Rötresten luktar mindre och jag tror att den verkar snabbare, ler Jörgen Larsson.

  En fundering då det gäller Biolectrics anläggning har varit ifall rötkammaren är tillräckligt isolerad för att klara

  perioder med sträng kyla i Norden. Jörgen Larssons anläggning är inte extra isolerad men han märkte inte av någon nedgång i rötprocessen under den kalla perioden januari 2016.

  Dessutom har Jörgen varit framgångsrik med att försiktigt trimma anläggningen till en högre verkningsgrad genom att tjocka till flytgödseln med djupströ och hönsgödsel. Driftsdatan jämförs med andra inom Biolectrics nätverk. I december var detta den bäst anläggningen i Europa med en verkningsgrad på över 95 procent.

  – Utmaningen har varit att hitta rätt blandning. Konstruktörerna har inte byggt anläggningen för att den ska klara substrat med lång halm. Jag installerade en RotaCut sönderdelare, som jag är mycket nöjd med. Tack vare den går det att ta in så tjock och halmrik gödsel som jag gör.

  Gör mixen

  Jörgen gör mixen i flytgödselbrunnen. Fyra gånger per dygn pumpas 4-4,5 kubikmeter gödsel in i rötkammaren som har en aktiv volym på 400 kubikmeter och lika mycket pumpas ut som rötrest. Jörgen Larsson skulle vilja plocka ur ännu mer energi ur varje kubikmeter gödsel med en längre uppehållstid i rötkammaren.

  – Det uppnår jag genom att köpa en andra anläggning från Biolectric, men inte överstiga 44 kW som total leveranskapacitet av el.

  – Det är spännande för det blir Biolectrics första tvillinganläggning.

  Det här är en exklusiv artikel från Lantmannen nummer 5 2017. Teckna en prenumeration här

  LÄS MER: LRF Skåne nobbar fossilfrittLÄS MER: Rekordstort bidrag för biogasbyggeLÄS MER: Nya miljözoner kan hota biogasdrift

  Wannborga, Borgholm

  Areal: 180 hektar.

  Grödor: Vall, majs, spannmål, bönor med mera.

  Djur: 140 dikor.

  Biogasanläggningen Biolectric, 33 KW generator

  Producerar: 240 000 kWh per år (en tredjedel förbrukas på gården, två tredjedelar säljs.

  Producerar: Cirka 6 000 kubikmeter rötrester per år.

  Investeringar: Biogasanläggning för 2 miljoner kronor. Ny biogödselbrunn, ny blandningsbrunn, kvarn, pump,

  betong med mera 1 miljon kronor.

  Underhållskontrakt plus extra förbrukningsmaterial: 50 000 kronor per år.

  Intäkter: Investeringsstöd 40 procent: 1,2 miljoner kronor. Gödselgasstöd 350 000 kr per år (beror på tillgänglig budget om man får 0,4 eller 0,37 eller ännu lägre. (På grund av långsam hantering av investeringsstöd hos länsstyrelserna har utbetalningen fortfarande inte gjorts).

  Besparing inköp el: Runt 15 000 kr per år.

  Försäljning el och certifikat: Runt 90 000 kronor per år.

  Gödselvärde: Beror på beräkningsmetod, uppskattningsvis runt 30 000 kronor per år.

  Värde spillvärme: Beror på vilket bränsle eller uppvärmning som ersätts. Wannborga värmer bara rötkammaren i dagsläget.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen