Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 oktober 2019

  Full fart när eliten vallade får

  Fjällbacka

  I helgen genomfördes unghunds-SM för vallhundar i trakterna kring Fjällbacka i Bohuslän. Under två dagar visade landets 40 bästa unghundar upp sin förmåga att valla får under väldigt svåra väderförhållanden.

   En av alla duktiga hundar var Zeven, som tillsammans med föraren Mariette Östberg slutade på en fjärdeplats. Här ska två får skiljas ut från flocken.
  En av alla duktiga hundar var Zeven, som tillsammans med föraren Mariette Östberg slutade på en fjärdeplats. Här ska två får skiljas ut från flocken. FOTO: Mari Nälsén

  Unghunds-SM arrangerades i år av Bohus-dals vallhundsklubb på Hjälpestens gård utanför Fjällbacka – en fårgård med omkring 500 tackor gotländska pälsfår. Tävlingen genomfördes under två dagar och vinnare blev den hund som presterade bäst och fick fåren att gå genom en bana så effektivt och rakt som möjligt. Tolv minuter hade varje ekipage på sig och maxpoäng på hela banan var 100 poäng.

  – De olika momenten är värda poäng, exempelvis är hämtningen av fåren värd 50 poäng, förklarade Zonja Ottosson som sitter i tävlingskommittén för vallhundar.

  Just den här helgen var hon tävlande och inte tävlingsledare men hjälpte till med arrangemanget före och efter sin egen start. Hon berättade att ekipaget hade maxpoäng när de startade men att varje misstag gav avdrag.

   Border collien Nötvallens Disa arbetar målmedvetet med fåren.
  Border collien Nötvallens Disa arbetar målmedvetet med fåren. FOTO: Mari Nälsén

  Det var lerigt och blött ute på fälten, dessutom blåste det styvt, vilket gjorde att det var svårt för hund och förare att kommunicera på långt håll. De ekipage som tävlade när en regnskur piskade hade det ännu värre.

  – Alla moment på tävlingsbanan motsvarar det som en vallhund behöver kunna i sitt arbete med djuren i vardagen, förklarade Zonja Ottosson. Tävlingen avspeglar vallhundens kunskapsnivå, och ett gott samarbete mellan hund och förare är absolut nödvändigt oavsett väder.

   Zonja Ottosson sitter i tävlingskommittén för vallhundar.
  Zonja Ottosson sitter i tävlingskommittén för vallhundar. FOTO: Mari Nälsén

  Inför varje start vallades fyra får ut och placerades omkring 300 meter från ekipaget. Vid start sändes hunden ut åt sidan för att ta sig in bakom flocken. Sedan skulle hunden lotsa sin flock genom en bana. Först rakt mot föraren, som inte fick lämna sin plats. Därpå skulle flocken lotsas förbi och bakom föraren, ut till höger genom grindar och vidare på en linje till vänster några hundra meter. Där skulle hunden hålla flocken och vänta in sin förare. Tillsammans skulle de sedan skilja ut två av fåren och hålla dem åtskilda innan hunden skulle samla flocken igen och styra in den i en fålla.

  – Tar tiden slut eller om ekipaget har slut på poäng bryter domaren provet, berättade Zonja Ottosson.

  Även om många vallhundraser hade möjligheten att kvalificera sig var det bara border collier som startade i årets unghunds-SM.

  – De som startar här i dag är de 40 som presterat bäst på vallhundstävlingar under en kvalperiod på cirka ett år, berättade Zonja Ottosson. Det brukar finnas med någon working kelpie också men inte i år.

  De båda dagarnas banor var inte exakt lika men snudd på. Under söndagen var man tvungen att byta plats där fåren skulle skiljas av, det blev för lerigt helt enkelt.

  Border collie avlas på arbetsmeriter och har inte hunden godkänt vallningsprov får uppfödaren inte registrera den. På så sätt bevaras de rasspecifika egenskaperna hos hundarna. Deras vilja att arbeta gör att de blivit populära även inom andra tävlingsdiscipliner. Det tror Zonja Ottosson bara är bra.

  – Eftersom vallningsprov måste göras är det många som börjar valla och inser hur roligt det är. Jag tror att det gynnar fårnäringen, eftersom vi är många som blivit vallningsbitna när vi skaffat hund och sedan fortsatt med en egen besättning får.

  Inom vallhundssporten är det noga med djuromsorgen. Fåren får inte stressas eller fara illa. En hund som exempelvis jagar får blir omedelbart diskvalificerad. Inte heller får hundarna behandlas hårdhänt eller bestraffas.

  – Det är sällan något sådant händer, sa Zonja Ottosson medan hon tvättade av skorna för att förhindra smittspridning efter att ha beträtt tävlingsområdet.

  Under lördagen avgjordes också ungdoms-SM. Vann här gjorde Frida Fornander med hunden Ellie.

   Guld till Ann-Charlotte Lindhe med Imoen, silver till Anders Vikström med Slipknot och brons till Nancy Nilsson med Lyx.
  Guld till Ann-Charlotte Lindhe med Imoen, silver till Anders Vikström med Slipknot och brons till Nancy Nilsson med Lyx. FOTO: Mikaela Zolich
   Årets ungdomsmästare blev Frida Fornander med hunden Ellie.
  Årets ungdomsmästare blev Frida Fornander med hunden Ellie. FOTO: Mikaela Zolich

  Vallhundsprov

  Proven arrangeras av Svenska Vallhundsklubbens lokalavdelningar, och det är ungefär 200 vallningsprovsstarter på ett år.

  En vallhund är en ovärderlig hjälp för den som arbetar med får och nötkreatur i flock. Därför är det av största vikt att ta om hand och utveckla egenskaperna hos vallhundar.

  Vallhundsprov är i första hand ett arbetsprov, men det arrangeras även tävlingar i vallning. Man testar helt enkelt hundarnas för­måga att valla får eller kor och följa förarens vilja genom kommandon av visselpipa eller röst.

  Svenska Vallhundsklubben har mellan 3 500 och 4 000 medlemmar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen