Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 september 2017

  Fruktad skalbagge hittad i Sydsverige

  Nyligen gick larmet i Trelleborgs hamn - den fruktade koloradoskalbaggen hittades på piren.

  FOTO: Mostphotos

  Nu kunde det snart blåsas faran över för den här gången för risken för angrepp av skalbaggen, som kan ödelägga en potatisskörd.

  – Nu handlade det om ett fynd av en koloradoskalbagg och några fler observationer har inte gjorts, säger Carin Bunnvik, chef på Jordbruksverkets växtregleringsenhet.

  Efter anmälan av fyndet, som skedde för ett par veckor sedan på en pir i hamnen i Trelleborg, följdes anmälningen upp enligt rutinerna och extra bevakning genomfördes i området via Växtskyddscentralen.

  LÄS OCKSÅ Skräckbagge hotar svenska skogsägare

  Det är koloradoskalbaggens snabba förökning och stora glupskhet som gör att den betraktas som en av de mest fruktade skadedjuren som kan drabba potatisodlingen. Den äter potatisblasten vilket i sin tur minskar skördarna avsevärt. I Sverige har potatisodlarna drabbats av stora angrepp säsongerna 1972 och 1983 då det var invasion av koloradoskalbaggen.

  Att den nu dök upp i Trelleborg förklarar Carin Bunnvik:

  – Det händer med jämna mellanrum att skalbaggar blåser in från havet.

  Skalbaggarna följer helt enkelt med vindarna från Polen och över Östersjön för att lada i Sverige. Här är koloradoskalbaggen som karantänskadegörare och omfattas av växtskyddslagen. Den innebär bland annat att den som hittar en listad skadegörare är skyldig att anmäla fyndet till länsstyrelsen.

  – Att vi nu fick en anmälan tycker jag också visar att det systemet fungerar.

  LÄS MER Växter kan göra skadedjur till kannibalerLÄS OCKSÅ Förödande skadegörare sprider sig i höstvetet

  Koloradoskalbaggen

  Koloradoskalbaggen, Leptinotarsa desemlineata, hör till familjen bladbaggar, Chrysomelidae.

  Den fullvuxna koloradoskalbaggen är lätt att känna igen. Skalbaggens kropp är starkt välvd, med karakteristiska svarta och gula längsgående strimmor. På huvud och halssköld finns svarta fläckar. Den är cirka 1 centimeter lång, alltså något större än en nyckelpiga.

  Äggen är orangegula och cirka 2 millimeter långa. De sitter i klungor på bladens undersida och kan lätt förväxlas med nyckelpigans ägg.

  Nykläckta larver av koloradoskalbaggen är knappt två millimeter långa och har tomatröd färg. Äldre larver är ljusare orangeröda och kan vara upp till 12 mm långa. Larverna är starkt välvda och har två längsgående rader av svarta prickar på vardera sidan av kroppen.

  Anmälningsplikten

  Infördes vid årsskiftet i år och omfattar de så kallade karantänskadegörarna. Är ett sätt att hindra invasiva arter från att föröka sig.

  I praktiken är det personer med kunskap om växtskadegörare som blir skyldiga att anmäla. Kraven har också ökat på professionella aktörer som skogs- och markägare att göra något om de hittar en växtskadegörare. Det gäller i jordbruket, skogen och alla andra växtmiljöer.

  Exempel på anmälningspliktiga skadgörare

  Asiatisk långhorning som angriper lövträd

  Koloradoskalbagge som angriper potatis

  Potatiskräfta som angriper potatis

  Tallvedsnematod som angriper barrträd

  Till toppen