Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 augusti 2019

  Frostskador på potatisskörden i norr

  Flera potatisodlare i Västerbotten och Norrbotten har drabbats av frostskadad potatisblast. Trots frostskadorna så väntas årets skörd ligga på normalnivåer.

   Frost och torka är något som drabbar potatisbönderna i norr. Arkivbild.
  Frost och torka är något som drabbar potatisbönderna i norr. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Förutsättningar för att odla potatis är något annorlunda den här tiden på året i norr. Där har flera potatisodlare drabbats av frostskador på deras potatisblast, rapporterar SVT.

  – Frosten ger bruna blad på plasten vilket gör att tillväxten stannar av eftersom plantan egentligen behöver alla gröna blad för att växa, säger Markus Levander som är potatisodlare och producent i Böle utanför Piteå till SVT.

  De frostskadade odlingarna sträcker sig från Norrbotten ända in i Västerbotten. Trots att uppåt 20-30 procent av odlingarna har blivit frostskadade och utsätts för torka så bedömer i alla fall Markus Levander att hans skörd kommer bli normal i år.

  – Ja, det som skiljer årets skörd från förra året är att då var det skorv som drabbade potatisen och det ser vi inte i samma utsträckning i år, säger Markus Levander till SVT.

  Relaterade artiklar

  Till toppen