Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 maj

  Äppelrikets vd: ”Frostskadorna finns överallt”

  Flera frostnätter har satt spår i de skånska äppelodlingarna. Träden har börjat blomma på flera håll men det är för tidigt att säga hur stora skadorna blir på skörden.

   Äppelträden har börjat blomma på flera håll runt Skåne. Arkivbild.
  Äppelträden har börjat blomma på flera håll runt Skåne. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Den senaste veckan har kvicksilvret krupit ned flera grader under noll på många håll i Skåne. Det har resulterat i frostskador på blommande äppelträd. Hur stora skadorna i slutänden visar sig bli kan ännu ingen säga.

  Henrik Stridh, vd på samarbetsorganisationen Äppelriket, har kontakt med odlare runt om i länet för att höra hur långt utvecklingen kommit och hur stora skador de ser på äppelträden.

  – I västra Skåne är de tidiga sorterna redan i full blom, liksom uppe i Vångenområdet i nordöstra Skåne. Här på Österlen är det bara någon enstaka blomma som har öppnat sig men frostskadorna finns överallt. Det är lite tidigt att säga hur omfattande de är, säger han.

  Situationen blir också mer komplex eftersom det var varmt sent i februari vilket drog i gång aktiviteten i trädknopparna. Sedan dess har landsänden upplevt otaliga frostnätter.

  – Vi har skador från februari, mars, april och nu senast från minusgraderna i helgen. Hur det kommer att märkas i skörden vet vi inte än. Det är oroliga tider för fruktodlare, säger Henrik Stridh.

  En sort som särskilt ogillar frost är storsäljaren Aroma. Den tidiga skadan yttrar sig inte sällan som en ”slips” i fruktskalet när blombotten fått en frostspricka.

  – Får vi bara en bra volym kan det gallras bort vid ett senare tillfälle. Såklart förutsatt att vi får mycket äpplen på träden, säger Henrik Stridh.

  Relaterade artiklar

  Till toppen