Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 april

  Frostnätter i Skåne riskerar slå mot äppelskörden

  Efter en hyfsat varm vår har Skåne drabbats av ett par rejäla frostnätter. Det kan komma att slå hårt på årets äppelskörd då träden befinner sig i ett känsligt läge.

  FOTO: Mostphotos

  Det var många månader sedan det var så kallt i Skåne som natten mot tisdag. På Österlen gick temperaturen ned till minus 4 grader Celsius men på flera håll i västra Skåne sjönk temperaturen till minus 8 grader. Risken för skador i äppelodlingarna är stor och nu håller odlarna andan.

  – Det här kan säkert komma att påverka skörden men i vilken omfattning vet vi inte ännu. Det var rejält kallt i natt men det är många parametrar som spelar in här. Vilken tid kom kylan, hur hög var luftfuktigheten och inte minst hur långt hade knopparna kommit?

  Det säger Henrik Stridh, vd på den sydsvenska samarbetsorganisationen Äppelriket, som organiserar 94 fruktodlare som står för 65 procent av de svenska äpplena som säljs i butik.

  Blommorna styr

  Han säger att odlarna nu får avvakta några dagar innan de klipper i knopparna för att se om de svartnat.

  Det kan också vara så lurigt att skadan inte går att upptäcka förrän vid själva blomningen senare i vår.

  – Problemet med de tidiga frostskadorna är att de påverkat antalet blommor. Hur fantastisk sommar vi sedan än får är det antalet blommor som styr fruktmängden, säger Henrik Stridh.

  Sorterna påverkar

  Om och hur illa frosten slagit i odlingarna beror också på vilka sorter som odlas. Till exempel är volymsorten Aroma mycket känslig för tidig kyla.

  Det kom rejäla frostknäppar både våren 2017 och 2019 vilket fick katastrofala följder. Skörden minskade runt 35 procent jämfört med ett normalår. I gengäld var skörden 2018 riktigt bra.

  ATL TV: Hans frostfläkt skyddar äppelodlingen – Anders Ebelin hittade mobil jättefläkt på Nya Zeeland.

  Relaterade artiklar

  Till toppen