Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 april

  Frostdrabbade lantbrukare vädjar om hjälp

  Stora delar av södra Europa har fått enorma frostskador på sina odlingar. I de värst drabbade länderna, Italien och Frankrike, kan lantbrukarnas kostnader för skadorna närma sig 80 miljarder kronor.

  Nu vänder de sig till EU för att få hjälp.

   Vinodlare i Chablis, Frankrike, försöker med hjälp av eld skydda skördarna från frost.
  Vinodlare i Chablis, Frankrike, försöker med hjälp av eld skydda skördarna från frost. FOTO: CHRISTOPHE PETIT TESSON/EPA/TT

  Det började med en ovanligt varm vår i södra Europa, med temperaturer upp emot 30 grader. Bara några dagar senare slog kylan till med flera svåra frostnätter, där temperaturerna gick ner mot tio minusgrader. Spanien, Österrike, södra Tyskland och de norra Balkanländerna drabbades, men värst blev det för Italien och Frankrike.

  Många lantbrukare har förlorat hela sin skörd av främst grönsaker och vindruvor, men även frukt- och sockerbetsodlingarna har på många ställen drabbats svårt.

  Frankrikes regering har redan deklarerat katastrofsituation och avsatt motsvarande 10 miljarder kronor till de drabbade jordbrukarna. Deras inbetalningar av skatt och sociala avgifter flyttas dessutom fram. Skadorna ska, enligt en första uppskattning, uppgå till minst 40 miljarder kronor.

  I Italien kräver alla lantbruksorganisationerna att regeringen ska göra något liknande, eftersom de anser att skadorna är minst lika stora som i Frankrike. Frosten har drabbat hela landet, även de södra delarna, där fruktträden på flera ställen fått så stora skador att hela skörden är förstörd.

   Chablis, Frankrike.
  Chablis, Frankrike. FOTO: CHRISTOPHE PETIT TESSON

  Den italienska organisationen Confagricoltura vädjar också, tillsammans med den största franska organisationen FNSEA, om att EU ska agera.

  – Det handlar i första hand om att vända sig till våra jordbruksministrar inför rådsmötet 26 april, så att de tar upp frågan där. Vi vill att EU sätter in extra åtgärder för att hjälpa de drabbade, eftersom många av dem redan är hårt drabbade av nedstängningarna på grund av covid, förklarar Cristina Tinelli från Confagricoltura och fortsätter:

  – Det behöver inte handla om finansiering av skadorna, utan vi är öppna för alla sätt som kommissionen anser är möjliga för att stödja lantbrukarna.

  Även Copa Cogeca har bestämt sig för att skicka ett brev till EU-kommissionen för att be om stöd.

  ATL TV: Frostfläkt skyddar äppelodlingen

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen