Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 juni 2020

  Frost och corona hotar sparrisen

  Coronapandemin och sen frost har slagit hårt mot de gotländska sparrisodlarna. Nu har Region Gotland gjort en insats köpt in sparris till de offentliga måltiderna.

   – Sparris är en tioårig gröda som måste få växa upp, så vi bara släppte dem i år, säger Tomas Stenhuse. (Bild från 2015)
  – Sparris är en tioårig gröda som måste få växa upp, så vi bara släppte dem i år, säger Tomas Stenhuse. (Bild från 2015) FOTO: Ann Lindén

  Sveriges största sparrisodlare Tomas Stenhuse, med 19 hektar sparrisodling, förlorade cirka 20 procent av skörden i den senaste nattfrosten på Gotland.

  – Säsongen varar i kanske fem-sex veckor och mer än en veckas produktion försvann i frosten, säger han.

  Liksom de flesta grönsaksproducenter har han märkt av en påtaglig efterfrågeminskning på sina produkter från hotell- och restaurangnäringen. Något som är speciellt påtagligt när det gäller sparris då 60 procent av Stenhuse gårds skörd går till segmentet. Gotland är också speciellt utsatt då de vanliga turistströmmarna har minskat i vår till följd av Coronapandemin.

  – I år kanske 35 procent av skörden går till restaurangsidan. Mellanskillnaden har jag lyckats sälja till en grossist men fått gå ned i pris. Samtidig går försäljningen i gårdsbutiken riktig bra även om det inte kan kompensera bortfallet, säger Tomas Stenhuse.

  Avstod från att skörda

  Eftersom det var klart redan tidigt i våras att efterfrågan på sparris skulle bli låg i år har Stenhuse gård avstått från att skörda ett antal sparrisfält.

  – Sparris är en tioårig gröda som måste få växa upp, så vi bara släppte dem i år, säger Tomas Stenhuse.

  Totalt sett handlar det om närapå en halvering av omsättningen när det gäller sparrisen men Stenhuse gård odlar också jordgubbar, ramslök, hallon och rabarber och även här är osäkerheten stor.

  – I dagsläget vi inte hur mycket det går att sälja i år. Det beror inte minst på hur mycket turister som kommer till ön och går på restaurang och handlar i butikerna, säger Tomas Stenhuse.

  Lokala inköp

  Region Gotland har en uttalad ambition att handla in lokalproducerade livsmedel till de offentliga måltiderna. Första kvartalet i år låg andelen närproducerade livsmedel på 16 procent av budgeten motsvarande 1,6 miljoner kronor.

  Regionen har nyligen köpt in 130 kilo sparris av lokala odlare. Men de offentliga köken kan komma att köpa in mer.

  – Vi har uppmuntrat våra kök att köpa in mer lokala produkter och har gjort om menyerna lite grann så att det blir fler gotländska produkter för att stödja det lokala lantbruket, säger Katarina Selin, processledare livsmedel, mat och måltid på Region Gotland.

  Hon menar att eftersom regionen redan har så mycket lokalproducerade artiklar i anbudet blir det inga problem med upphandlingsreglerna när andelen ökar.

  För Stenhuse gård handlar det om 80 kilo sparris som regionen köper.

  – Det är kanske inte så stora volymer för oss, men det är gesten som räknas i det tuffa läge vi befinner oss i, säger Tomas Stenhuse.

  FOTO: Rolf Jönsson/GA/TT

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen