Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 augusti 2017

  Frön kan ersätta sättpotatis

  WOUDRICHEM. Nederländerna

  Av 25 gram frön får man lika mycket potatis som av 2 500 kilo sättpotatis.

   Solynta presenterar sin nya potatis där de genom förädling bygger in olika grenar av resistens. Bilden är en genrebild och är tagen vid annat tillfälle.
  Solynta presenterar sin nya potatis där de genom förädling bygger in olika grenar av resistens. Bilden är en genrebild och är tagen vid annat tillfälle. FOTO: Göran Berglund

  Det lilla nederländska förädlingsföretaget Solynta kommer med en revolution i potatislandet. På onsdag presenterar det sin nya potatis där de med gängse förädling bygger in olika grenar av resistens. Den första blir mot den fruktade potatissjukan Phytophthora som årligen orsakar skador för tio miljarder euro över hela världen.

  Svampen Phytophthora infestans orsakar bladmögel ovan jord och brunröta under jord.

  Solynta har också förädlat fram frön som kan ersätta sättpotatis. Av 25 gram frön får man lika mycket potatis som av 2 500 kilo sättpotatis.

  Övertogs av Monsanto

  Forskarna vid Solynta kommer från den nederländska förädlingsfirman De Ruiter Seeds som för knappt tio år sedan övertogs av Monsanto. De Ruiter var specialiserade på tomater, och Monsanto var inte intresserade av potatisforskningen.

  Pim Lindhout startade då Solynta tillsammans med tre managers.

  Diploida potatislinjer

  Kärnan i företaget är att ta fram diploida potatislinjer. Potatisen är normalt tetraploid vilket innebär att den har fyra par kromosomer. Det gör att ett virrvarr av gener förs över till nästa generation. Det är oerhört svårt att göra en stabil korsning av till exempel en resistent egenskap.

  Diploid innebär att växten har dubbla gener och forskarna har använt erfarenheter från tomatförädlingen.

  Branschen skeptisk

  Branschen var till en början mycket skeptisk. Men i fjor skördades diploida hybrider av hög kvalitet på försöksfälten i Wageningen där Solynta ligger. Avkastningen per hektar var jämförbar med bintje. Nästa steg är att lägga in önskvärda gener i hybriden. Ett av försöken som nu ser mycket lovande ut är en sort där man byggt in gen som är resistent mot Phytophthora.

  Kostsam bekämpning

  Sjukdomen orsakar inte bara enorma skador utan kräver också stora mängder bekämpningsmedel. Bara i Nederländerna kostar bekämpningen i potatisfälten 150 miljoner euro.

  -Vi arbetar med klassiska förädlingsmetoder som är helt godkända av EU, säger Pim Lindhout till ATL. Vi använder dock DNA-markörer.

  Solynta har också kommit långt i forskning för att ta fram frö som kan ersätta sättpotatisen. 25 gram frön ger lika stor skörd som 2 500 kilo sättpotatis.

  Relaterade artiklar

  Till toppen