Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 mars

  Fritt men farligt liv för gårdshunden

  Lekvattnet

  Hundarna som lever sitt liv på gårdar har ett gott hundliv med arbete och stor frihet. Men det finns en baksida: skaderisken är högre än för en hund som ständigt går i koppel.

   Gårdshunden lever ett fritt liv men skaderisken är större än för hundar som lever i staden och går i koppel.
  Gårdshunden lever ett fritt liv men skaderisken är större än för hundar som lever i staden och går i koppel. FOTO: Mari Nälsén

  Det finns mycket som en hund kan råka ut för på en gård. Det har Anette Back Olsson i Lekvattnet i Nordvärmland erfarenhet av. Hon driver en fårgård mitt i ett vargrevir och är beroende av boskapsvaktande hundar.

  – Den första hunden som för­olyckades blev överkörd ute på vägen. Någon hade öppnat grinden och släppt ut den. Vi hittade den död en bit bort, berättar hon.

  Anette Back Olsson berättar att de haft en del problem med människor, framför allt turister som roat sig med att släppa ut hundarna ur hägn­en där de går och vaktar fåren.

  Några år senare segnade nästa hund ned utan orsak. Anette Back Olsson som då arbetade på Torsby veterinärklinik slängde sig i bilen och åkte ned till jobbet samtidigt som hon ringde sin chef. Men veterinären hann inte fram. Symtomen tydde på förgiftning men än i dag vet ingen vad det var som hände.

  – Jag misstänker att någon lagt ut något i hagen men har inga bevis för det.

   Ett fritt liv för gårdshunden och med lite eftertanke, staket och lydnad kan den vara säker hemma på gården.
  Ett fritt liv för gårdshunden och med lite eftertanke, staket och lydnad kan den vara säker hemma på gården. FOTO: Mari Nälsén

  Det finns omkring 950000 hundar registrerade i Sverige och varje dag hanteras omkring 1000 skade- och dödsfallsärenden av Agria Djurförsäkring.

  – Det är bara våra hundärenden, sedan tillkommer katt och andra sällskapsdjur, berättar Patrik Olsson som är affärsområdeschef för sällskapsdjur på Agria Djurförsäkring.

  I allmänhet går hundar som bor på lantgårdar lösa och är inte alltid under uppsikt.

  – Det allra vanligaste vi upplever är att hundarna rymmer från gården när grannens tik löper eller sätter efter ett vilt djur. Då är det stor risk att de blir överkörda, säger Patrik Olsson på Agria Djurförsäkring. Därför är det lämpligt att alltid ha ett reflexhalsband på hunden så den syns bra.

   Ett reflexhalsband kan vara en billig livförsäkring för hunden.
  Ett reflexhalsband kan vara en billig livförsäkring för hunden. FOTO: Mari Nälsén

  Finns det en gårdshund är det bra att titta lite extra vid maskinerna innan de startas. Under varma sommardagar kan hunden söka skugga under en traktor eller bakom ett däck. Även drunkning i öppna gödselbrunnar kan förekomma.

  Om hunden vistas bland djuren finns det också risk att den skadar sig.

  – Vi har en del fall där hundar blivit sparkade av framför allt hästar, berättar Patrik Olsson. Och även om inte så många använder taggtråd längre finns det fall där hunden skadat sig på sådana.

   Se upp vid maskinerna och ha uppsikt när du kör.
  Se upp vid maskinerna och ha uppsikt när du kör. FOTO: Mari Nälsén

  En matglad hund kan också råka ut för förgiftningsskador. Glykol smakar sött och gott men kan snabbt leda till döden. Även råttgift kan göra hunden mycket sjuk, och att äta spillet efter att hovslagaren varit på besök kan skada mage och tarmar eftersom det kan vara vasst.

  En hund som lever på en gård och som får vara med ute dagligen har förmodligen det bästa hundliv den kan ha.

  – Vår bedömning är att de hundarna är sundare än andra, trots skaderiskerna, säger Patrik Olsson.

  Han råder dock ägare av gårdshundar att tänka till lite extra om man har hunden lös på gården, att sätta upp staket där hunden inte får vara, ha förbjudna platser och träna hunden så väl att den håller sig hemma.

  Alla hundägare har ett strikt ägaransvar för sin hund och det innebär att ägaren är skyldig att ersätta skador som hunden orsakar, oavsett om hunden blivit provocerad eller inte.

  Håll koll på farorna

  Hundar kan fastna i hägn eller staket. Trots att det numera är ovanligt finns fortfarande taggtråd på sina håll som riskerar att skada hunden.

  Hunden kan bli sparkad/trampad av hästar och tjurar men även av kor.

  Om hundar äter hovspill efter verkning eller gödsel riskerar de att skadas, speciellt efter avmaskning med starka medel.

  Gödselcisternen kan vara en dödsfälla. Här är det viktigt att ha skyddsnät för att undvika drunkning.

  Det är inte ovanligt att hundar blir påkörda av lantbruks­maskiner eller bilar. Var noggrann och uppmärksam.

  Löpande tikar eller vilt kan locka hundar att rymma.

  Olika substanser, framför allt råttgift och glykol, kan leda till förgiftning.

  2018 drunknade 34 hundar, 4 försvann och 327 blev påkörda av ett fordon. Det visar statistik från Agria djurförsäkring.

  Förebyggande arbete på gården

  Se över inhägnader och staket. Ska den lösa hunden få röra sig helt fritt på hela gården, går det att begränsa ytan?

  Träna hunden i allmän lydnad. Det är viktigt att den exempelvis stannar direkt om ett olycksrisk uppenbaras.

  Träna hunden i gårdens olika situationer – lär den var den ska vara och inte vara, och vad den ska akta sig för, såsom bilar, hästhovar med mera.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen