Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 juni 2018

  Fritt jobb med stor omväxling

  Maria Nilsson är skogskonsulent med många års erfarenhet.

  – Det är ett roligt och omväxlande jobb, som kan innebära allt från inventering, till att arbeta med skogskunskap för grundskoleklasser, säger hon.

   Maria Nilsson gillar sitt jobb som skogskonsulent. Att det är väldigt omväxlande är både styrkan och en av de få nackdelarna.
  Maria Nilsson gillar sitt jobb som skogskonsulent. Att det är väldigt omväxlande är både styrkan och en av de få nackdelarna. FOTO: Privat

  Maria Nilsson arbetar i Dalarnas distrikt och har precis avslutat finalen i föreningen Skogens tävling, Skogens Mästare.

  – Jag är regionansvarig för tävlingen i Dalarna. Så här i fältsäsongen är det också roligt att få komma ut och träffa människor. Jag arbetar med rådgivning kring naturvärden inom Landsbygdsprogrammet, men också med kommunikationen i Dalarna.

  Vad var det som gjorde att du blev skogskonsulent?

  – Jag har alltid varit intresserad av skog och natur, men jag läste humanistisk linje, så jag hade inte behörigheten som krävdes för att kunna gå den utbildning jag ville. Som vuxen läste jag in naturämnena och tog skogsmästarexamen på Skinnskatteberg och sedan 2004 arbetar jag som skogskonsulent.

  Naturvetenskap ger fler val

  Hon hade själv ingen som hjälpte henne i gymnasievalet och förstår att många väljer det de ser som den enklaste vägen, för att man tänker att de teoretiska ämnena ska bli för jobbiga.

  – Det är ett viktigt råd till unga som gillar natur, läs naturämnena! Bara se till att bli godkänd i matematik, kemi, fysik och biologi så har man så många fler valmöjligheter sedan. Som motivation kanske man kan se det framför sig hur det är när man sedan får jobba med det man tycker om.

  Själv har hon nu både sin skogsmästarexamen och en förskollärarexamen i bagaget.

  – Man har användning för den också. Min svärfar brukade säga ”Läs, kunskap är inte tung att bära” och när jag funderade på att läsa vidare sa min mentor ” Tre år går ändå”, han menade att åren går oavsett vad du gör med dem, och om du utbildar dig så får du så mycket mer för de åren än om du bara glider runt.

   Under fältsäsongen är det roligt att få vara ute i skogen och att träffa folk.
  Under fältsäsongen är det roligt att få vara ute i skogen och att träffa folk. FOTO: Privat

  Vänner för livet

  Hon säger att man ju också får nya perspektiv och troligen vänner för livet på samma gång som man får en utbildning.

  – Man har gjort så mycket när man tagit sig igenom en treårig utbildning, tiden går så fort och det som kändes som ett stort steg och något svårt, är man sedan ledsen att lämna, säger Maria Nilsson.

  Att jobbet som skogskonsulent är omväxlande är det som hon ser som styrkan i yrket, men också det som kanske kan vara en av de få nackdelarna.

  – Ibland vill man bara fokusera och jobba med en sak, till exempel kan man tänka ”Nä nu vill jag bara jobba med skogen i skolan ett tag”, men det går inte för man har så många olika uppdrag på sin lista och man måste ut och göra ett visst antal rådgivningar. Samtidigt är det ju det som är det roliga.

  Stor bredd

  Det finns så klart även tjänster där man arbetar fokuserat med en sak.

  – Man kan jobba med nästan allt inom Skogsstyrelsen, fokusera på insekter, lag och rätt, digitala verktyg, IT. Ute i naturen och vid skrivbord, det finns verkligen allt. Det man får vara medveten om, är att vi jobbar för en myndighet. Det tog ganska lång tid för mig att inse det. Vi arbetar ju till stor del på uppdrag från regeringen, säger Maria Nilsson.

  Skogskonsulent

  För att arbeta som skogskonsulent ska man:

  Ha skoglig högskoleutbildning innehållande naturvårdsbiologi eller högskoleutbildning biologi med inriktning mot skoglig naturvårdskompetens.

  Man bör vara en kommunikativ person som pedagogiskt kan föra dialog externt med skogsägare, skogliga tjänstemän och andra aktörer.

  Bekvämt kunna röra sig i olika IT-miljöer, kunna nyttja och tolka digitala kartor och ha god förmåga att uttrycka sig i text och tal.

  B-körkort är ett krav och man bör ha god kapacitet att röra sig i fält.

  Källa: Skogsstyrelsen i Gävle.

  Relaterade artiklar

  Till toppen