Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 september

  Franskt förslag om förbud av minkfarmer

  Frankrikes regering vill se landets sista fyra minkuppfödare nedlagda inom fem år.

   Merparten av pälsarna från franska minkar hamnar här, på Kopenhagen Fur. Arkivbild.
  Merparten av pälsarna från franska minkar hamnar här, på Kopenhagen Fur. Arkivbild. FOTO: KATARINA HÖIJE

  Frankrikes miljöminister Barbara Pompili presenterade på tisdagen ett paket med förslag som ska öka skyddet för vilda djur som hålls i fångenskap. Bland åtgärderna finns ett omedelbart förbud för att starta nya minkfarmer för produktion av päls, och ett totalstopp för all minkuppfödning från 2025. Tiderna har förändrats och resande cirkusar med björnar, föreställningar med späckhuggare och delfiner, och uppfödning av djur enbart för deras päls skull är inte längre acceptabelt, anser ministern.

  – Det är ett tecken på en mogen civilisation, sa hon under tisdagens presskonferens.

  Det finns i dag fyra minkuppfödare i Frankrike med en produktion på i snitt 10 000 minkar om året vardera. Det är inte klart om, och i så fall hur, företagen ska ersättas om förslaget blir lag.

  Sluttande plan

  Pälsuppfödarnas branschorganisation, La Fédération Française de la Fourrure, anser att förslaget är grundlagsvidrigt och att det hotar upp till 2 500 jobb. Då är inte bara de som arbetar på farmerna inräknade, utan även de som sysselsätts med att ta hand om pälsarna, hävdar organisationen. 80 procent av pälsarna som produceras i Frankrike säljs via Kopenhagen Fur i Köpenhamn.

  La Fédération Française de la Fourrure uppmanar andra djurbönder att protestera mot förslaget som de ser som första steget på ett sluttande plan. Förbjuds pälsdjursuppfödning finns det inget som hindrar att gåslever, fårklippning och, i slutändan, all husdjurshållning, möter samma öde, resonerar organisationen.

  Frankrike sällar sig med lagförslaget till en växande grupp länder som förbjudit, eller inlett processer för att förbjuda, pälsdjursfarmer. I Polen hanteras ett omdiskuterat lagförslag av de beslutande församlingarna just nu. I Storbritannien har pälsuppfödning varit förbjudet sedan år 2000, och enligt Politico överväger regeringen nu att förbjuda även handel med päls.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen