Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 augusti 2020

  Franska betodlare får dispens för neonikotinoider

  Frankrike tar ett steg bakåt för att rädda sina sockerbetor.

  Regeringen lovar att jordbrukarna återigen ska kunna använda neonikotinoider, förbjudna sedan två år tillbaka.

   Frankrikes odlare av sockerbetor ska återigen få lov att använda flera förbjudna substanser.
  Frankrikes odlare av sockerbetor ska återigen få lov att använda flera förbjudna substanser. FOTO: TT

  För fyra år sedan beslutade det franska parlamentet att förbjuda kemiska bekämpningsmedel som innehåller neonikotinoider. Lagen trädde i kraft i september 2018.

  Men nu vill jordbruksministern Julien Denormandie att landets odlare av sockerbetor återigen ska få lov att använda flera av de förbjudna substanserna, åtminstone fram tills 2023. Parlamentet ska besluta om en lagändring under hösten.

  – Vi började uppvakta regeringen för tre månader sedan, när vi såg hur våra odlingar invaderades av bladlöss. Nu är grödorna kraftigt angripna av virusgulsot, berättar Dominique Fiévez.

  Angrepp som förr i tiden

  Han har en gård på 170 hektar i norra Frankrike, där han är regional ordförande i GCB, sockerbetsodlarnas förbund. Han är övertygad om att det är förbudet av neonikotinoider som gör att lössen kan sprida gulsoten.

  – Jag har inte sett liknande angrepp sedan på 1990-talet, alltså före neonikotinoidernas tid. I dag befinner vi oss i en teknisk återvändsgränd. De bekämpningsmedel som jag får lov att använda är helt enkelt inte effektiva mot lössen.

  Dominique Fiévez säger att det är de två substanserna imidakloprid och thiamethoxam, som är aktuella för ett nytt tillstånd.

  Påverkas nervsystemet

  Jordbruksministern har sagt att det nya tillståndet ska omgärdas av strikta regler. Det är till exempel bara utsäde som får behandlas av produkter som innehåller neonikotinoider.

  Besprutningen förblir förbjuden. Samtidigt har regeringen utlovat särskilda ekonomiska stöd till sockerbetsodlarna, och fem miljoner euro viks för forskningen av alternativ till neonikotinoiderna.

  Men löftet möts av kraftiga protester från miljöorganisationer och från landets biodlare.

  Gilles Bouny förlorade nästan alla sina bisamhällen 2018. 91 av hans 100 bikupor var tomma på våren.

  – Jag är övertygad om att neonikotinoiderna spelade en stor roll. Substanserna påverkar nervsystemet vilket gör att bina inte hittar tillbaka till kuporna.

  ”Biodlare väger inte tungt”

  Han säger att situationen har förbättrats efter förbudet, och är förtvivlad över regeringens besked.

  – Men vi biodlare väger inte tungt jämfört med den mäktiga sockerindustrin, säger han.

  Frankrike är EU:s största producent av sockerbetor med omkring 37 miljoner ton om året.

  Landet har 25 sockerbruk.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen