Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 augusti 2016

  Franska mjölkbönder tar strid mot låga priser

  Frankrike.

  Tusentals franska mjölkbönder demonstrerar utanför Lactalis huvudkontor i Frankrike. En av dem, Florent Renaudier, är beredd att stanna hela veckan. "Vi måste få bättre betalt för mjölken".

  FOTO: FDSEA 53

  Mjölkbönder från hela nordvästra Frankrike anländer till staden Laval i eftermiddag. Många kommer med buss. Andra kör sina traktorer lastade med gamla däck och gödsel.

  Målet är Lactalis. Det världsledande företaget inom mjölkindustrin har sitt huvudkontor här.

  Florent Renaudier driver en gård tillsammans med sin fru, tre mil söderut i samhället Laubrieres. Paret har 70 mjölkkor och föder dessutom upp kyckling.

  Omöjligt att gå runt

  En genomsnittlig mjölkproducent i Frankrike har 50 kor. Men enligt Florent Renaudier har alla det svårt just nu, oavsett storleken på gården.

  – I dag är det omöjligt att få det att gå runt. Priset på mjölk ligger under produktionspriset, säger Florent Renaudier.

  I juli betalade Lactalis 256 euro (cirka 2430 SEK) för tusen liter mjölk. Andra företag betalar lite högre.

  Bönderna vill ha 100 euro mer.

  – Men även om vi demonstrerar utanför Lactalis är det situationen inom hela branschen som måste förändras, säger Florent Renaudier, som också är ansvarig för mjölkproducenterna i det lokala jordbrukarfacket FDSEA.

  Kräver minimipris

  Han förklarar att ett av de främsta kraven från facken är att mekanismen för att beräkna priset förändras. Idag sätts priset framförallt utifrån internationella kriterier, trots att över 50 procent av det färdigförädlade produkterna säljs i Frankrike.

  De franska mjölkbönderna vill också ha ett minimipris.

  – Vi vill inte ha tillbaka mjölkkvoterna, och förstår att priset kan variera. Men vi vill åtminstone vara säkra på att vi får ersättning för våra produktionskostnader.

  Öppna för diskussion

  Lactalis ledning säger sig vara beredd att diskutera med jordbrukarna, även om situationen på marknaden är svår.

  – I dag står vi inför en överproduktion och en hård konkurrens, säger företagets språkrör Michel Nalet till den franska radiokanalen France Info.

  Han säger också att Lactalis säljer en stor del av sin mjölkvolym i andra Europeiska länder, och därför är särskilt konkurrensutsatt.

  Bönderna å sin sida säger att de är beredda att hålla stånd utanför Lactalis huvudkontor åtminstone under hela veckan.

  Frankrike har omkring 65 000 mjölkproducenter.

  Lactalis köper mellan 20 och 25 procent av den totala mängden mjölk som produceras i landet.

  Det är ett familjeföretag, som är världsledande inom mjölkindustrin och som bland annat tillverkar märken som Président, Galbani och Lactel.

  Gruppen har 229 fabriker i 43 länder, och 75 000 anställda, varav 15 000 i Frankrike.

  Lactalis äger bland annat Skånemejerier.

  Årsomsättningen är 17 miljarder euro (alltså drygt 160 miljarder SEK), enligt uppgifter från företaget.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen