Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 november

  Franska betodlare får dispens för förbjudna preparat

  Vaux.

  Sockerbetsodlare i Frankrike kan återigen använda förbjudna neonikotinoider. Parlamentet har röstat ja till tre års dispens.

  Ett allvarligt bakslag för miljön, hävdar naturskyddsorganisationerna.

   Nu har det franska parlamentet godkänt en lagändring som innebär att odlarna får dispens från förbudet mot att använda neonikotinoider. Arkivbild.
  Nu har det franska parlamentet godkänt en lagändring som innebär att odlarna får dispens från förbudet mot att använda neonikotinoider. Arkivbild. FOTO: Pascal Tordeux/TT

  I våras slog de franska sockerbetsodlarna larm. Fälten började invaderas av bladlöss som sprider sjukdomen virusgulsot. Sockerindustrin förutspådde att mellan 30 och 50 procent av årets skörd kunde gå förlorad.

  Nu har det franska parlamentet godkänt en lagändring som innebär att odlarna får dispens från förbudet mot att använda neonikotinoider. Fram till 2023 kan de använda utsäde betat med imidakloprid och tiametoxam. Beslutet motiveras med att det än så länge inte finns något alternativ till medlen i kampen mot bladlössen.

  Sophie Primas är senator för högerpartiet LR och försvarar lagändringen.

  ”Det här är den enda metoden vi har för att förhindra att viruset sprids. Utan en dispens skulle sockerbetsproduktionen sjunka drastiskt”, skriver hon i ett inlägg i tidningen Le Monde.

   Sophie Primas, senator, försvarar undantaget för de franska betodlarna.
  Sophie Primas, senator, försvarar undantaget för de franska betodlarna. FOTO: Senat

  Neonikotinoiderna skadliga för bin

  Användning av imidakloprid och tiametoxam, liksom av klotianidin, utanför växthus är förbjuden inom hela EU. Under vissa förutsättningar har länder dock möjlighet att bevilja dispens. Sophie Primas hävdar att beslutet är bra för miljön, eftersom sämre skördar i Frankrike skulle leda till ökad import från länder med mer lättsinniga miljönormer.

  Men beslutet är omdiskuterat i Frankrike, även inom regeringspartiet LREM. Ett 30-tal miljöorganisationer har vädjat till parlamentsledamöterna om att rösta ner förslaget.

  – Ja, det här är ett steg åt fel håll. Regeringen lovar att värna om den biologiska mångfalden, men agerar annorlunda. Sedan tjugo år tillbaka bevisar vetenskapliga studier att neonikotinoiderna är skadliga för bin och andra djur, säger Thibault Leroux från France Nature Environnement, och menar att beslutet öppnar dörren för liknande krav från andra odlarkategorier.

   Thibault Leroux.
  Thibault Leroux. FOTO: France Nature Environnement

  Skörden påverkas av virusgulsot

  Årets sockerbetsskörd pågår just nu i Frankrike. Exakt hur mycket den har påverkats av virusgulsoten är för tidigt att säga. Vårens och sommarens torka spelar också roll för skörden.

  Dominique Fiévez är lantbrukare i norra Frankrike och regional ordförande i sockerbetsodlarnas förbund. Han säger att det redan är uppenbart att avkastningen blir sämre än under tidigare år för många av hans kollegor.

  – Såklart att vi är nöjda över beslutet. Särskilt som regeringen samtidigt skjuter till pengar för forskning på alternativa metoder, säger han.

   Neonikotinoiderna klotianidin, imidakloprid och tiametoxam är förbjudna för användning utanför växthus bland annat då de är skadliga för bin. Arkivbild.
  Neonikotinoiderna klotianidin, imidakloprid och tiametoxam är förbjudna för användning utanför växthus bland annat då de är skadliga för bin. Arkivbild. FOTO: Klas Andersson

  Producerar 39 miljoner ton betor

  Frankrike är EU:s största producent av sockerbetor med en produktion på omkring 39 miljoner ton om året. 26 000 lantbrukare odlar sockerbetor på en areal av cirka 450 000 hektar.

  Landet har 25 sockerbruk.

  Relaterade artiklar

  Till toppen