Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 augusti 2018

  Ministern hotar att avgå om inte fler björnar importeras

  Miljöministern i Frankrike överväger att avgå om landet inte importerar fler björnar till Pyrenéerna.

  – Men vi vill inte ha fler. Vi kan inte skydda våra hjordar mot angreppen, säger fåruppfödaren Cecile Giboureau.

   Argumentet för importen är att det inte går att tala om för andra länder att de måste bevara sin fauna, om man själv inte gör samma sak.
  Argumentet för importen är att det inte går att tala om för andra länder att de måste bevara sin fauna, om man själv inte gör samma sak. FOTO: Mostphotos

  På 1990-talet var björnen nästan helt utrotad i Frankrike. För att säkra artens närvaro i landet importerades flera djur från Slovenien.

  Idag är de 43, vilket inte räcker för att beståndet ska överleva. Miljöministern Nicolas Hulot vill därför importera ytterligare två honor, som ska placeras i den västra delen av massivet till hösten. Målet att de ska para sig med två ensamma hanar som rör sig i området.

  Infekterad fråga

  Men frågan är mycket infekterad, inte minst bland de som sysslar med fåravel.

  – Motståndet här är stort. Vi vill inte ha fler björnar, säger Cecile Giboureau, som har en besättning på 350 tackor i Ariège i den centrala delen av bergskedjan. Det är där de flesta av björnarna rör sig idag. Förra året förlorade hon flera djur vid attacker.

  – Det är oerhört stressande både för djuren och för oss, säger hon.

  Landets trovärdighet står på spel

  Enligt förespråkarna för en import står Frankrikes trovärdighet på spel. Argumentet är att det inte går att tala om för andra länder att de måste bevara sin fauna, om man själv inte gör samma sak.

  Nyligen har miljöministern till och med sagt att han kommer att avgå om han inte lyckas driva igenom projektet. Detta enligt vad lokala politiker berättar för franska medier.

  Cecile Giboureau tycker inte att argumentet håller.

  – Brunbjörnen är inte utrotningshotad i världen.

  Stöd till uppfödarna

  Uppfödarna kan få stöd för att köpa hundar och för att sätta upp stängsel, som gör att de kan samla ihop djuren nattetid. De får också ersättning för rivna djur.

  – Men det är ändå oerhört komplicerat. Vi har fåraherdar som ser björnar på nära håll på dagarna. Om björnarna ska vara kvar vill vi få större möjlighet att försvara oss och våra hjordar, säger Cecile Giboureau.

  Fakta: Björnar i Frankrike

  Frankrike har omkring 21 000 professionella fåruppfödare.

  Totalt existerar 7,1 miljoner tackor i Frankrike, fördelade på över 41 000 olika gårdar.

  Jakten på björn förbjöds 1962. I början av 1990-talet fanns bara fem björnar kvar i landet, alla i bergskedjan Pyrenéerna.

  1996 importerades tre björnar, två honor och en hane, från Slovenien för att säkra artens överlevnad.

  2006 importerades ytterligare fem björnar, fyra honor och en hane.

  Cannelle, den sista björnen med 100-procentigt ursprung i Pyrenéerna sköts av en jägare 2004.

  Hennes unge, Cannellito, rör sig idag i den västra delen av bergskedjan tillsammans med en annan hane. Det är där regeringen vill placera två honor till hösten.

  Det ska nu finnas 43 björnar i massivet. De flesta rör sig i den centrala delen.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen