Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 januari 2019

  Frankrike hoppas stängsel skyddar mot svinpest

  Belgiska myndigheter har konstaterat flera fall av afrikansk svinpest sedan i september i fjol. Frankrike bygger nu stängsel för att stoppa att smittade vildsvin ska vandra över gränsen.

  FOTO: Ola Jennersten / Naturfotograferna / IBL Bildbyrå

  De första fallen av vildsvin smittade av afrikansk svinpest upptäcktes i södra Belgien i september förra året. Sedan dess har sjukdomen konstaterats på totalt 299 vildsvin, enligt det belgiska Livsmedelsverket AFSCA/FAVV.

  Tusentals gårdar hotade

  Omkring 4 000 tama grisar som fanns på gårdar i riskzonen slaktades redan i början av hösten, och myndigheterna har upprättat strikta regler för att sjukdomen inte ska sprida sig till andra delar av landet.

  Men nu stiger oron i Frankrike för att smittade djur ska vandra söderut och därmed hota grisnäringen som omfattar omkring 14 000 gårdar i landet.

  Försöker upprätta sanitär zon

  Häromdagen upptäcktes två sjuka vildsvin knappt en kilometer från den franska gränsen. Jaktmyndigheten har börjat bygga stängsel i flera områden som gränsar till den belgiska regionen Luxemburg. Målet är att upprätta en sanitär zon.

  Under de kommande veckorna kommer jägare att försöka skjuta alla vildsvin i det berörda området.

  Det finns omkring 400 grisuppfödningar i den hotade regionen i nordöstra Frankrike.

  Betydligt fler finns i Bretagne, alltså långt från den smittade sektorn.

  Hårt pressad näring

  Men grisnäringen är redan nu hårt pressad. Jordbrukarna har svårt för att täcka sina produktionskostnader, som bland annat har stigit på grund av förra årets torka.

  Strax före jul låg jordbrukarnas försäljningspris på griskött drygt 12 kronor kilot.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen