Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 augusti 2017

  Från tre veckor till tre månader

  Tack vare ny odlingsteknik kan Anders Hagberg på Höglunda gård utanför Karlstad förlänga jordgubbssäsongen. Investeringen på 1,2 miljoner kronor och åtta nya odlingtunnlar ska ge kunderna möjlighet att köpa svenskodlat från mittan av maj till slutet av augusti.

  Jordgubbssäsongen är inte över på Höglunda gård, i odlingstunnlarna dignar det av gubbar som snart är färdiga att plockas. Sorten heter flair och man planterade dem i odlingstråg i juni för skörd nu i augusti. Tekniken är inte ny utan har funnits i södra Sverige några år men här i Värmland är Anders Hagberg först ut.

   Anders Hagberg satsar på ny teknik i sitt jordgubbsodlande.
  Anders Hagberg satsar på ny teknik i sitt jordgubbsodlande. FOTO: Mari Nälsén

  Jakten på en längre säsong

  Det är jakten på en längre säsong som driver honom. Redan 2010 började han använda sig av odlingstunnlar och har på så sätt lyckats förlänga säsongen. Men det innebar också mycket jobb med att ständigt flytta de 110 meter långa tunnlarna. Att istället plantera jordgubbsplantorna i tråg och byta ut dem en gång om året sparar mycket arbete och ger dessutom två skördar på samma plats och planta.

   Jordgubbar i tråg som ger tidig och sen skörd jämnar ut odlingsåret
  Jordgubbar i tråg som ger tidig och sen skörd jämnar ut odlingsåret FOTO: Mari Nälsén

  Efter att bären plockats av nu i slutet av augusti går plantorna in i vintervila och man tar av plasten på tunnlarna. När våren sedan kommer täcker man dem igen och jordgubbsplantorna ger en tidig skörd i mitten av maj.

  – När det är klart slängs plantorna och vi planterar nya plantor i trågen som sedan ger skörd i augusti, berättar Anders Hagberg.

   Efter att ha gett två skördar planteras nya jordgubbsplantor.
  Efter att ha gett två skördar planteras nya jordgubbsplantor. FOTO: Mari Nälsén

  Tråg i bäddar

  Han har sina tråg i bäddar i marknivå men på många andra platser har man dem på högre höjd för plockarnas ergonomi.

  – Men det ska ge en senare skörd har jag hört.

   Odlingstunnlarna är 110 meter långa och tack vare trågen behöver de inte flyttas såsom tidigare.
  Odlingstunnlarna är 110 meter långa och tack vare trågen behöver de inte flyttas såsom tidigare. FOTO: Mari Nälsén

  Investeringen ligger på 1,2 miljoner kronor och det innefattar allt från plantor till tunnlar och tråg. Pengar som Anders Hagberg räknar med att ha fått tillbaka inom fem till åtta år. En av orsakerna till satsningen var att skapa förutsättningar att klara att driva gården för nästa generation

   Från tre veckors skörd till tre månader.
  Från tre veckors skörd till tre månader. FOTO: Mari Nälsén

  85 procent av omsättningen

  På Höglunda gård odlar man årligen 100 ton jordgubbar på omkring nio hektar och har gjort sedan 1985. Till en början var det mest självplock men sedan många år har Höglunda gård dessutom 13 försäljningsställen och säljer alla sina jordgubbar i egen regi. En stor apparat som kräver ett 20-tal plockare och mellan 50 och 65 försäljare och det är den delen som står för 85 procent av omsättningen.

   Odlingstunnlarna är 110 meter långa och tack vare trågen behöver de inte flyttas såsom tidigare.
  Odlingstunnlarna är 110 meter långa och tack vare trågen behöver de inte flyttas såsom tidigare. FOTO: Mari Nälsén

  Inte sälja alla gubbar

  Även om investeringen är stor räknar inte Anders Hagberg med att öka antalet ton jordgubbar särskilt mycket. Det han är ute efter är en längre säsong som kan ge ett jämnare flöde och högre inkomster genom att inte behöva sälja alla gubbar när priset står som lägst.

  – Det märks redan nu att det ger effekt, det är fler odlare än jag som arbetar för längre säsong och i år sjönk aldrig jordgubbarna prismässigt så mycket som de annars brukar göra efter midsommar, säger Anders Hagberg, men tillägger att det delvis också berodde på att en stor areal förstördes av regn i södra Sverige.

  Fakta: Höglunda gård

  Belägen: Edsvalla, Karlstad

  Areal: 143 hektar åker, 290 hektar skog

  Verksamhet: Jordgubbsodling, utsädesodling, skogsbruk, fastighetsuthyrning och uthyrning av stallplatser

  Omsättning jordgubbar: cirka 5,5 miljoner kronor årligen

  PREMIUM. Fördubblat omsättningen och ser ingen minskningLäs mer: Kort säsong för frilandsgubbePREMIUM. Här finns jobben

  Läs mer om

  Till toppen