Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 oktober 2019

  Gröna bränslen i fokus på Bondebåten

  I november styr Bondebåten ut på Östersjön. En av årets talare är ATL:s teknikredaktör Fredrik Stork som ska prata om heta gröna bränslen och klimatsmarta maskiner.

   Fredrik Stork är en av talarna på Bondebåten.
  Bild 1/2 Fredrik Stork är en av talarna på Bondebåten. FOTO: David Gustavsson
   Lastbil som transporterar biogas.
  Bild 2/2 Lastbil som transporterar biogas. FOTO: Göran Billeson/TT

  För andra året i rad bjuder LRF Media, som bland annat ger ut ATL, alla Sveriges bönder till Bondebåten. Den 28-29 november kommer det att hållas föreläsningar, paneldebatter och seminarier på fartyget. Årets tema är framtidens jordbruk och en av talarna är ATL:s teknikredaktör och reporter Fredrik Stork.

  – Jag ska spana om vägen till en fossilfri framtid och om vad vi kan göra i dag och i framtiden. Det blir främst fokus på maskiner, teknik, biogas och eldrift, säger Fredrik Stork.

  Vad ser du för klimatåtgärder på gårdsnivå i det korta perspektivet?

  – Man kan titta på elektrifiering av till exempel kompaktlastare och rälsburna foderblandarsystem. Eldrift sparar både pengar och utsläpp, särskilt om man även kan få merkostnaden subventionerad. Det finns olika investeringsbidrag för vissa typer av maskiner.

  Ser du några andra heta bränsletrender?

  – Biogas är ett av de intressantaste teknikspåren just nu. Det är ett väldigt billigt drivmedel som kan produceras i stora kvantiteter i de gröna näringarna.

  Och biodiesel?

  – Det fyller en viktig funktion i omställningen, men det är svårt att få fram de kvantiteter som behövs för att ställa om hela samhället. Så det ena utesluter inte det andra, utan vi behöver differentierade bränsleval och drivlinor.

  Vem ska gå på ditt föredrag?

  – Alla som vill uppdatera sig om dagens och morgondagens lantbruksteknik.

  Vill du tipsa om några andra föredrag?

  – Dennis Wiströms föredrag om smart bevattning och Växas om vallodling för att det är en så stor och viktig del av lantbruket.

  Bondebåten

  Den 28 november avgår båten från Stadsgården i huvudstaden.

  Därefter väntar en dygnslång tur- och returresa Stockholm-Mariehamn.

  Dygnet är fyllt med föreläsningar och panelsamtal om den här gången framtiden lantbruk.

  Konferensen ska vara en mötesplats, inspirationskälla och kunskapsbank för Sveriges gröna näringar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen