Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 december 2018

  Framtiden sitter i glasögonen

  Är uppkopplade glasögon framtidens arbetsredskap i lagården? Holländska Nedap har ett fullt fungerande system som visar all lagrad information om enskilda kor så fort du tittar på ett djur.

   Synfält. Kon till höger är brunstig – vilket visas med AR-glasögonen.
  Synfält. Kon till höger är brunstig – vilket visas med AR-glasögonen. FOTO: Nedap

  Utan att sitta vid datorn, skriva ut listor eller titta i telefonen eller surfplattan, kan du få all information som finns lagrad om djuren direkt i ditt synfält. Tekniken som används kallas för augmented reality (AR), eller ”förstärkt verklighet”. Det är samma teknik som används när barnen spelar Pokémon Go i mobilen, och som bygger på att datorgenererad information kopieras in i den verkliga bilden, och som i det här fallet visas i AR-glasögonen.

  Om du till exempel snabbt vill kolla om någon av korna har en varning för ett hälsotillstånd, väljer du att visa ”hälsa”.

   Huvudbonad. ”Tanken är att det ska underlätta för djurskötare”, säger Roxie Muller på Nedap.
  Huvudbonad. ”Tanken är att det ska underlätta för djurskötare”, säger Roxie Muller på Nedap. FOTO: Hans Dahlgren

  – Då kan man på ett ögonblick se alla djur som har en varning för hälsa. De få en liten virtuell symbol ovanför sig och man ser vilka som behöver behandlas, säger Roxie Muller, utvecklare på Nedap.

  När du sedan går närmre en ko kan du öppna en ”mapp” och läsa mer information om kon.

  Mötte skepsis i början

  Dagens digitala system för beslutsstöd skapar mängder av data om korna. Det handlar om kroppstemperatur, brunst, kalvning, aktivitet, idissling, mjölkkvalitet och exakt var kon befinner sig. Nedap har redan den typen av system, så AR-glasögonen är bara ett nytt sätt att visa informationen på. Tanken är att det ska bli enklare för djurskötaren som då har händerna fria.

   På riktigt. Under mässan Eurotier i tyska Hannover nyligen kunde besökarna testa Nedaps AR-glasögon.
  På riktigt. Under mässan Eurotier i tyska Hannover nyligen kunde besökarna testa Nedaps AR-glasögon. FOTO: Hans Dahlgren

  – Om jag vill göra en åtgärd kan jag använda röststyrning eller händerna. Alla åtgärder jag gör sparas direkt i systemet, så jag behöver inte skriva in dem i datorn senare.

  Företaget har gjort tester och de djurskötare som testat har varit positiva.

  – I början var de rätt så skeptiska, för jag medger att det ser rätt fånigt ut med den här på huvudet. Men när folk ser potentialen, att få upp informationen utan att ta upp telefonen eller gå till kontoret, så inser de den ekonomiska fördelen.

  Lättare glasögon

  Nedaps system för beslutsstöd, Cow Control, bygger på sensorer runt halsen på korna och basstationer i taket på lagården som samlar in informationen. Att få ut informationen i glasögonen fungerar alltså i dag, men det kommer att dröja ytterligare ett tag innan tjänsten rullas ut. Själva glasögonen tillverkas av andra och det behövs mera utveckling.

   I luften. Genom att ”klicka” i luften på de virtuella symbolerna kan man utföra åtgärder.
  I luften. Genom att ”klicka” i luften på de virtuella symbolerna kan man utföra åtgärder. FOTO: Nedap

  – Utrustningen jag använder är bland de bästa på marknaden i dag, men den är inte anpassad för lantbruk. Den är för stor och tung. Så om vi väntar ett tag och låter glasögonen utvecklas så kommer vi att börja sälja det, säger Roxie Muller.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen