Framtiden sitter i glasögonen
Är uppkopplade glasögon framtidens arbetsredskap i lagården? Holländska Nedap har ett fullt fungerande system som visar all lagrad information om enskilda kor så fort du tittar på ett djur.
Utan att sitta vid datorn, skriva ut listor eller titta i telefonen eller surfplattan, kan du få all information som finns lagrad om djuren direkt i ditt synfält. Tekniken som används kallas för augmented reality (AR), eller ”förstärkt verklighet”. Det är samma teknik som används när barnen spelar Pokémon Go i mobilen, och som bygger på att datorgenererad information kopieras in i den verkliga bilden, och som i det här fallet visas i AR-glasögonen.
Om du till exempel snabbt vill kolla om någon av korna har en varning för ett hälsotillstånd, väljer du att visa ”hälsa”.
– Då kan man på ett ögonblick se alla djur som har en varning för hälsa. De få en liten virtuell symbol ovanför sig och man ser vilka som behöver behandlas, säger Roxie Muller, utvecklare på Nedap.
När du sedan går närmre en ko kan du öppna en ”mapp” och läsa mer information om kon.
Mötte skepsis i början
Dagens digitala system för beslutsstöd skapar mängder av data om korna. Det handlar om kroppstemperatur, brunst, kalvning, aktivitet, idissling, mjölkkvalitet och exakt var kon befinner sig. Nedap har redan den typen av system, så AR-glasögonen är bara ett nytt sätt att visa informationen på. Tanken är att det ska bli enklare för djurskötaren som då har händerna fria.
– Om jag vill göra en åtgärd kan jag använda röststyrning eller händerna. Alla åtgärder jag gör sparas direkt i systemet, så jag behöver inte skriva in dem i datorn senare.
Företaget har gjort tester och de djurskötare som testat har varit positiva.
– I början var de rätt så skeptiska, för jag medger att det ser rätt fånigt ut med den här på huvudet. Men när folk ser potentialen, att få upp informationen utan att ta upp telefonen eller gå till kontoret, så inser de den ekonomiska fördelen.
Lättare glasögon
Nedaps system för beslutsstöd, Cow Control, bygger på sensorer runt halsen på korna och basstationer i taket på lagården som samlar in informationen. Att få ut informationen i glasögonen fungerar alltså i dag, men det kommer att dröja ytterligare ett tag innan tjänsten rullas ut. Själva glasögonen tillverkas av andra och det behövs mera utveckling.
– Utrustningen jag använder är bland de bästa på marknaden i dag, men den är inte anpassad för lantbruk. Den är för stor och tung. Så om vi väntar ett tag och låter glasögonen utvecklas så kommer vi att börja sälja det, säger Roxie Muller.