Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 november 2019

  Fraktskepp med 14 000 får kapsejsade i Svarta Havet

  Ett fartyg har kapsejsat i Svarta havet utanför Rumäniens kust med drygt 14 000 får ombord. Alla 22 besättningsmedlemmar har räddats men större delen av fåren befaras ha drunknat.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  En räddningsoperation som innefattade polis, brandkår och den rumänska kustbevakningen försökte rädda fåren. På natten till måndagen hade 32 får räddats, uppger BBC.

  – Vi har räddat ett mindre antal får. De simmade i havet, säger Ana-Maria Stoica, talesperson för räddningstjänsten i den närbelägna rumänska hamnstaden Constanta till BBC.

  Det är ännu inte känt vad som fick fartyget, som var på väg till den saudiarabiska hamnstaden Jeddah, att kapsejsa. Fartyget lämnade den rumänska hamnstaden Midia vid tolvtiden på söndagen. Hamnen används främst för att lasta råolja, men även för att lasta levande boskap från Rumänien, som är en av EU:s största boskapsexportörer. Den rumänska intresseorganisationen för uppfödare och exportörer av boskap, Acebop, har uttryckt sin bestörtning i ett officiellt uttalande för att ”tusentals oskyldiga själar dog på grund av felaktiga manövrar till sjöss”. Organisationen kräver att de ansvariga åtalas för brott mot den rumänska djurskyddslagen.

  ”Om vi inte kan skydda djur under långväga transporter borde vi åtminstone ha ryggraden att förbjuda dem”, säger Acebop.

  Relaterade artiklar

  Till toppen