Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 januari 2018

  Frågorna som inte finns med i regeringens plan

  Våren erbjuder regeringen sista chansen före valet att få igenom sin politik.

  FOTO: Göran Berglund

  Ska den rödgröna regeringen hinna få sina lagförslag klubbade före riksdagsvalet i höst måste de presentera propositioner för riksdagen under tidig vår. Det märks på årets upplaga av den propositionsförteckning som regeringen lämnar till riksdagen i början av varje år. Det är många förslag som getts en deadline till den 20 mars.

  Vad som däremot lyser med sin frånvaro i propositionsförteckningen är förslag som kan tänkas innehålla närmare besked om en vägslitageskatt och en skatt på konstgödsel. Förslag om nya skatter behandlas främst i höstbudgeten och blir det maktskifte efter valet lär de tankarna få svårt att överleva i en ny regering. Någon proposition om ett nationellt skogsprogram finns inte heller med på listan.

  LÄS MER: Bucht lovar skogsprogram i vår

  Heta ämnen

  Bland de lagar som lantbruks- och landsbygdsaktörer väntat på finns ett lagförslag om vattenmiljö och vattenkraft, planerat att lämnas just den 20 mars. Den småskaliga vattenkraftens position när miljöåtgärder blir kostsamma har diskuterats livligt i flera år.

  LÄS MER: Retroaktiv ersättning möjlig för småskalig vattenkraft

  Landsbygdsutveckling har också varit ett hett ämne, och för ungefär ett år sedan presenterade den parlamentariska landsbygdskommittén 75 förslag. En proposition om en sammanhållen landsbygdspolitik är planerad till den 20 mars. Samma datum gäller för lagförslaget om att skärpa straffen för matfusk, liksom den nya djurskyddslag som regeringen skickade till Lagrådet i förra veckan.

  Propositionsförteckningen är till för riksdagens planering, och binder inte regeringen att följa de satta datumen.

  LÄS MER: Vägslitageskatten är inte dödLÄS OCKSÅ: Ökad matproduktion och sänkta avgifter i landsbygdsförslagPREMIUM: Svåraste frågorna skjuts på framtidenLÄS MER: Lagförslag avvisar mycket från utredningen

  Relaterade artiklar

  Till toppen