Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 november 2016

  Fosfor i mat hot mot miljön

  Den svenska livsmedelsindustrins tillsatser av fosfor i maten är så stora att de utgör ett hot mot miljön i sjöar och hav. Det visar en analys från Havsmiljöinstitutet.

   Forskarna överraskades av att svenskproducerad mat läcker så stora mängder forsfor, som bland annat bidrar till algblomning och döda havsbottnar.
  Forskarna överraskades av att svenskproducerad mat läcker så stora mängder forsfor, som bland annat bidrar till algblomning och döda havsbottnar. FOTO: Mostphotos

  Havsmiljöinstitutets beräkningar bygger på statistik från Kemikalieinspektionen över den totala användningen av fosfor som tillsats i svensk livsmedelsindustri.

  Analysen visar att det i dag tillsätts mer fosfor i maten än vad som tidigare används i maskindiskmedel innan det begränsades av miljöskäl.

  Att så mycket fosforföreningar tillsätts i svensk matproduktion överraskade forskarna

  – Min första reaktion var att detta inte kunde vara sant, säger professor Anders Grimvall, vetenskaplig koordinator vid Havsmiljöinstitutet, i ett uttalande.

  Räknat fel

  Först trodde han att det handlade om en felräkning.

  – Fosfor har i flera decennier stått i fokus för arbetet med att minska övergödningen av insjöar och hav, så jag trodde att alla stora fosforkällor i samhället var noga utredda ur miljösynpunkt.

  Måste minskas för miljön

  Fosforföreningar används i mat för att förbättra hållbarhet, konsistens och smak. Enligt beräkningarna läcker omkring 60 ton fosfor per år ut i havet som ett resultat av dessa tillsatser.

  I havet bidrar fosfor till övergödning och algblomning.

  – Vår analys visar att fosfortillsatserna i mat bör beaktas i arbetet för att minska mängden näringsämnen som läcker ut från land till hav, säger Anders Grimvall.

  Relaterade artiklar

  Till toppen